Jutas 100: vásznon és papíron2024-10-13 11:17

A napokban ért véget a 32. Katonai Képzőművészeti Alkotótábor, amelynek résztvevői (a Vajai Honvéd Művésztelephez hasonlóan) a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet megalapításának 100. évfordulójához kapcsolódó műalkotásokat készítettek. Az alkotótábort 2016 óta az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban rendezik meg.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó 24 amatőr képzőművész a Laczkó Dezső Múzeum kapcsolódó kiállításán, valamint az Altisztképző egykori épületében, a mai Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltárában kaphatott inspirációt az alkotáshoz. A múzeumban Fogl Krisztián történész, a levéltárban pedig Nagy Balázs Vince fő levéltáros kalauzolta az érdeklődőket, akik a hagyományosan a jutasi altisztek által gondozott Rab Mária forráshoz is tettek egy rövid kirándulást.

Az október 7-i táborzáró- és kiállítás megnyitó ünnepségen a legtöbb alkotó elöljárója is részt vett. A Honvédelmi Minisztériumot Aranykovács Andrea, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője képviselte. Beszédében kiemelte, a művésztáborok egyértelmű művészeti jelentősége mellett fontos azt is, hogy a programok nagyban hozzájárulnak a bajtársi és szervezeti összetartás elmélyítéséhez, és a katonakultúra értékeinek gyarapításához. Hozzátette, a Társadalmi Kapcsolatok és Kulturális Osztály vezetőjeként különösen fontosnak tartja, hogy a művészet segítségével erősíthessük civil kapcsolatainkat is, hiszen az alkotók munkáin keresztül széles körben mutathatjuk meg a vágyakban, hitvallásban, szemléletben tükröződő azonosságokat. Kitért arra is, hogy Oravecz András nyugállományú százados portréja Markóczy János altábornagyról, amely a vajai művésztelepen készült, már méltó otthonra is talált Veszprémben, a Kossuth Lajos Laktanyában.

Az alkotást dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára ünnepi ceremónia keretében adta át Bardon Tamás ezredesnek, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnokának abból az alkalomból, hogy a kiváló jutasi parancsnok nevét néhány héttel ezelőtt vette fel a Kossuth Lajos Laktanya Csapatművelődési Otthona.

Az alkotótábor koncepcióját, és a műhelykiállításon bemutatott festészeti anyagot Breznay András festőművész, a Mednyánszky Társaság elnöke, egyben az alkotótábor vezető művésztanára ismertette a vendégekkel. A grafikai műhelyben különböző technikákkal készült alkotásokat pedig Tamus István Mednyánszky-díjas grafikusművész, a tábor grafikus tanára mutatta be.

A tavaszi művésztelep és az őszi alkotótábor anyagából novemberben, a Jutas 100 emlékév zárásaként nyílik kiállítás a Veszprém Vármegyei Levéltárban, majd a magyar kultúra napjához kapcsolódóan 2025 januárjában a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.