MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
32. Nemzeti Honvéd Díszegység

„Régi dicsőséget megőrizni, teremteni újat”
Taurinus

A magyar történelemben a nemzeti egység érzetén nyugvó haderő az, mely több mint 1000 éven át annyi súlyos áldozat árán is fenntartotta a magyar államot.

A mai Magyar Honvédségben a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység az a katonai szervezet, melynek alegységei – ország és világ előtt – a nemzet ünnep- és gyásznapjain, az állami- és katonai eseményeken, a kijelölt objektumok díszőrszolgálatának ellátásával megjelenítik a mai magyar haderő nemzeti egységét és ősi intézményét, régi és jelenkori dicsőségét, a magyar katona erkölcsi alapjait.

A 32. Nemzeti Honvéd Díszegység 2011. november 01-jén került megalakításra és hat alegységből áll.

A Honvéd Koronaőrség fegyverhasználati joggal látja el az Országházban – vagy a kijelölt helyen – a Szent Korona és a levont nemzeti lobogó őrzését, közreműködik a nemzeti- és állami ünnepeken, a diplomáciai és egyházi eseményeken. Történelmi jogelődje a m.kir. Koronaőrség.

A Honvéd Palotaőrség végzi Magyarország köztársasági elnökének állami és protokolláris feladataival kapcsolatos katonai díszelgési feladatokat, díszőrszolgálatot lát el a Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó Sándor-palotában, közreműködik a nemzeti- és állami ünnepeken és diplomáciai eseményeken. Történelmi jogelődje a m.kir. Testőrség.

A Honvéd Díszzászlóalj Magyarország nemzeti és állami ünnepségein, diplomáciai, társadalmi és katonai rendezvényein illetve kegyeleti eseményeken jeleníti meg a magyar honvédet, díszőrszolgálatot lát el Magyarország felvont lobogójánál, végzi a katonai tiszteletadással kapcsolatos feladatokat, külföldi állami és katonai vezetők katonai tiszteletadással történő fogadását, az elöljáró intézkedése szerinti kegyeleti feladatokat. Történelmi jogelődjei Budapest néhai háziezrede, a cs. és kir. 32. „Mária Terézia” gyalogezred valamint az MH 32. Őr- és Díszezred.

Az állami- és katonai protokolláris, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nemzetközi és központi rendezvényeinek, valamint a kegyeleti feladatok zenei kiszolgálását a Budapest Helyőrség Zenekar látja el. Történelmi jogelődjei a cs. és kir. 32. „Mária Terézia” gyalogezred valamint az MH 32. Őr- és Díszezred zenekara.

A 32. Nemzeti Honvéd Díszegység technikai szakállománya felelős a kijelölt rendezvények, gyakorlatok, gyakorlások híradó, informatikai és akusztikai támogatásáért.

A 32. Nemzeti Honvéd Díszegység feladatainak logisztikai, szállítási biztosítása a Logisztikai Biztosító Részleg feladata.

A 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái – a történelmi jogelődökkel együtt – 14 háborúban, 135 ütközetben, 6 ENSZ és NATO misszióban, ill. hazai határbiztosítási feladatban vettek és vesznek részt a jelen korig. Vitam et sanguinem!

diszelgo_2018_85x200.jpg

Kapcsolódó galéria
32. Nemzeti Honvéd Díszegység
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 1.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 2.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 3.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 4.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 5.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 6.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 7.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 8.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 9.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 10.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 11.jpg
32. Nemzeti Honvéd Díszegység / 12.jpg
Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Magyar Honvédség Mezei futóbajnokság
2021. október 28. 15:02 (12 db kép)
„Természet és társadalom” a bélyegeken
2021. október 27. 12:17 (12 db kép)
„Szabadság, szerelem!” – és alkotótábor
2021. október 26. 09:45 (12 db kép)
Isten éltesse Ezredes úr!
2021. október 24. 09:55 (12 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek