Hírek

Tábori Kihelyezési Héten a Koronaőrség

Tábori Kihelyezési Héten gyakorolja alaprendeltetési feladatait és azoktól eltérő gyakorlatokat is végez a 32. Testőrezred Koronaőrség állománya.

A kiképzési feladatokat Rikkers Attila törzszászlós, az MH BHD megbízott vezénylőzászlósa tekintette meg.

A törzszászlós a gyakorlat levezetésének ellenőrzését látta el, illetve a végrehajtó állománytól tájékozódott a katonák tapasztalatairól.

Fotó: Bankó József

Hírek, Videó

MH BHD Honvédelmi Tábor

Nyári táboroztatás céljából 2023-ban először nyitotta meg kapuit az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtere olyan 15-18 éves diákok előtt, akik nem a kadétprogram keretében érkeztek a Honvédelmi Táborba, hanem civilként, katonai alapismeretek nélkül kezdték meg a július 17-től július 21-éig tartó tábort, ahol számos elméleti és gyakorlati ismerettel lettek gazdagabbak.

Szerkesztette, videó: Pete Balázs

Galéria, Hírek

Tábori Kihelyezési Héten a 32. Testőrezred állománya

Tábori Kihelyezési Hét (TKH) keretében szakharcászati felkészítést, lőkiképzési foglalkozásokat és menetgyakorlatot teljesített sikeresen az MH BHD 32. Testőrezred állománya

 

Püspökszilágy Kiképző Bázis és Lőtéren települve, 1 hét időtartamban végezte az állomány a kiképzési parancsban és levezetési tervben meghatározott feladatokat. A gyakorlat parancsnoka igyekezett a katonák eddig megszerzett elméleti tudását a gyakorlatba átültetni és a különböző foglalkozások során a valóságot legjobban megközelítő helyzeteket teremteni, ezzel kimozdítva a beosztott parancsnokokat és katonákat a komfortzónájukból.

A kiképző bázisra történő átcsoportosítás napján az előkészítő foglalkozásokat követően táborvédelmi begyakorlásra került sor, majd másnap őrszolgálati felkészítéssel folytatódott a gyakorlat. A hét további részében két napon keresztül lövészet került végrehajtásra AK 63-D gépkarabéllyal, PKM géppuskával és CZ P09 pisztollyal, melyből az első nap egyszerűbb lőgyakorlatokkal készült fel a csapat a másnapi tűzpár és rajéles lőgyakorlatok sikeres végrehajtására. A lövészetet követően teljes harcászati felszerelésben egy nehezített útvonalon került sor a 6 km-es menetgyakorlat végrehajtására.

A kitelepülés ötödik napján a Koszovóban valóságban is létező pristinai fő harcálláspont beléptetését biztosító Ellenőrző Áteresztő Pont (EÁP) másának felépítése következett, melyet az ezt követő napon üzemeltettek is a 32-es katonái. A hét nap során számtalan szimulált helyzetben adhattak tanúbizonyságot felkészültségükről a katonák, zárásként pedig a felhalmozott tapasztalatok feldolgozására (TAFE) került sor.

A tábori hét folyamán a katonák nem csak a gyakorlótér sajátosságaival, a mesterségesen kialakított helyzetekkel küzdöttek meg, de az extrém magas nappali hőmérséklet is próbára tette állóképességüket és emelte meg a sikeres végrehajtáshoz szükséges teljesítményszintet.

Szöveg: Soós Gábor százados
Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

„Felkészülő Erő-1”

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Támogató Zászlóalj állománya január 16-22. között egy héten át tartó kiképzésen vett részt.

A tábori kihelyezési hét (továbbiakban: TKH) az MH BHD, Támogató Zászlóalj, Kiképzési Bázis és Lőtér objektumban zajlott Püspökszilágyon.
A foglalkozások keretében az általános katonai készségek és képességek felfrissítésére, megerősítésére, továbbá az alegység alaprendeltetéséből adódó vagy más elrendelt feladatokra való szakmai felkészülésre került sor.

section-fabadad
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/01/web20230120_163119-488x325.jpg
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/01/web_BHD5298-488x325.jpg

Az elméleti felkészülés számos szakterületet érintett: műszaki- és híradó kiképzés, egészségügyi kiképzés, jogi- és hadijogi ismeretek elsajátítása, majd a részt vevő állomány az elsajátított tudásanyagot gyakorlati foglalkozások, begyakorlások során erősítette meg. Az alegység katonái a hét második felében harceljárások begyakorlását (drill-ek) végezték és tájékozódási gyakorlatot hajtottak végre.

A tábori kihelyezési hét keretei között zajló szakkiképzések legfőbb célja az állomány minél realisztikusabb helyzetben való felkészítése, továbbképzése.

Fotók: Bankó József, Krendl Róbert főhadnagy

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.