Galéria, Hírek

Laktanya névadó ünnepség

 

A honvédelmi miniszter emlékeztetett: a szomszédban háború dúl, és fel kell készülnünk arra, hogy minden áron és bármilyen körülmények között Magyarország határain kívül tartsuk ezt a háborút; ehhez pedig többek között komoly lelki erő is szükséges.

„Fontossá és jelentőségteljessé válik az, hogy mit gondolunk önmagunkról, mit tekintünk múltunknak és hagyományainknak” – fűzte hozzá a tárcavezető. Az egykori Petőfi Sándor laktanyában települő MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) története révén mindig szorosan kötődött a Habsburg Birodalom egyetlen női uralkodójához. Az alakulat minden évben június 25-én tartja csapatünnepét, Mária Terézia magyar királynővé koronázásának eseményéhez kapcsolódóan. A laktanya udvarán szobor is őrzi a királynő emlékét.

„A 18. században – Hadik András évszázadában – állították fel és küldték bevetésre a legnagyobb számban a magyar ezredeket. A magyar huszár ekkor vált világszerte ismertté: több országban irigyelték és másolták a fegyvernemet” – utalt hadseregünk történelmi múltjára a honvédelmi tárca vezetője. Hozzátette: azt is fontosnak tartja, hogy a laktanyát egy hölgyről „nevezzük el”.

„Ezzel egy kicsit üzenni szeretnénk azoknak az anyáknak és feleségeknek, akiknek ma is azzal a féltő szeretettel kell közénk engedni a gyermekeit, a férjeiket, ahogy azt Mária Terézia annak idején a testőreivel és a magyar katonáival tette. Szükségünk van erre a féltő és gondoskodó szeretetre” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A laktanya új névfeliratát Szalay-Bobrovniczky Kristóf, dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoka közösen leplezték le. A ceremóniát követően a „MÁRIA TERÉZIA-LAKTANYA” feliratú táblát Mészáros László alezredes, protestáns tábori lelkész áldotta meg, és Nagy Ferenc Endre százados, katolikus tábori lelkész szentelte fel.

 

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Horváth Sztaniszláv

Galéria, Hírek

Fotókiállítás a Capa Központban

A Petőfi Sándor laktanyában zajló kiképzési feladatokról készült fotók is szerepelnek a Capa Központ újonnan nyílt kiállításán

 

A Pictorial Collective dokumentarista fotós csoport „Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról” című kiállítására készítette fotósorozatát Hirling Bálint, amelyből kurátori válogatás után került be több kép a kiállítás képanyagába.

A fotós csoport alkotói által készített munkák apropója a Petőfi 200 emlékév volt; Hirling Bálint így választotta a Petőfi laktanyát, ahol az MH BHD 32. Testőrezred Lövészzászlóalj katonáit fényképezte díszelgő feladatok gyakorlása közben.

Az izgalmas fotók a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kiállításán egész nyáron láthatóak lesznek.

Bővebb információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/pictorial-collective-petofi-utcak-nepe-szubjektiv-fotos-latlelet-a-magyar-tarsadalomrol/

Fotó: Hirling Bálint

A kiállítás megnyitón készült fotók: Bankó József

Galéria, Hírek

Dandárfutás – május

Megtartottuk május havi dandárfutásunkat Vadászi Norbert ezredes, dandárparancsnok-helyettes vezetésével a Petőfi Sándor laktanyában.

A futást alapos bemelegítés (erőnléti feladatok, nyújtás) előzte meg és levezetés követte.

A betervezett 4 km-es távot a teljes állomány sikeresen teljesítette.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Ünnepi állománygyűlés a Honvédelem napja alkalmából

A Honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottunk a Petőfi Sándor laktanyában.

Ünnepi köszöntő beszédet mondott Kalóczkai Zsolt főtörzsőrmester, melyben megidézte a Magyar Honvédség 175 évvel ezelőtti megalakításának időszakát: „A Honvédelem napja történelmünk egyik legdicsőbb eseményéhez kapcsolódik. Ez a nap Budavár 1849. évi visszafoglalásának napja. Három hetes ostrom után ezen a napon foglalta vissza az osztrák csapatoktól az ország fővárosát a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg.”

Hangsúlyozta, hogy a Honvédelem napján a katonai múltra való emlékezés mellett korunk honvédei katonai esküjük üzenetét is felidézik: „Ne feledjük, hogy eskünkben életünket és vérünket ajánlottuk hazánk és a magyar nemzet szolgálatába. Legyünk önmagunkkal szemben követelménytámasztók és bízzunk magunkban. Legyünk pajzs, amely óv és véd.”

A beszédet követően parancsnok és határozatok ismertetése következett: az előléptetések mellett a kimagasló minőségű feladatvégrehajtást és a szolgálatban töltött éveket elismerő okleveleket, emléktárgyakat adott át Mudra József ezredes, a dandár parancsnoka.

Az ünnepi állománygyűlést Mudra József ezredes, dandárparancsnok és Szijártó Richárd ezredes, dandárparancsnok-helyettes pohárköszöntője zárta, melyben elismerésüket fejezték ki a szolgálatot végző katonai és civil állomány részére.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Palotaőr és természetfotós

„Mesék a csendben” címmel nyílt természetfotó kiállítás a Petőfi laktanya könyvtárában április 25-én, kedden. Lövei Tamás őrvezető kiállítását Kiss Ferenc ezredes, az alakulat törzsfőnöke nyitotta meg.

„Fontos, hogy néha megálljunk szolgálati feladataink közben és nézzük meg azokat a tevékenységi irányokat, amelyeket bajtársaink hajtanak végre szabadidejükben. Környezetünkben folyamatosan keressük azokat a katonákat, akik a katonai szolgálaton túlmutató tevékenységeket is folytatnak, amitől a világ több lesz” – fogalmazott Kiss Ferenc ezredes. Hozzátette, a természetfotózás olyan terület, amely odaadást, türelmet és szakértelmet igényel. A fotósnak el kell érnie, hogy az ember a képet nézve, az állaton kívül egyéb jelentést is találjon, és elgondolkodjon felbukkanó érzelmeiről.

Lövei Tamás őrvezető, a 32. Testőrezred Gyalogos Testőrség palotaőre kalandos utat járt be, fiatal korában még nem gondolta, hogy a honvédségben fog szolgálni és szabadidejét a természetfotózás fogja kitölteni.

Életéről, a kiállított képekről az őrvezetővel Tósoki Anikó könyvtáros beszélgetett. Megtudtuk, hogy a palotaőri szolgálat előtt Lövei Tamás artista volt, de a folyton változó vándor életből elege lett.

Egy lelkes toborzó katonának köszönhető, hogy most palotaőrként szolgál, ugyanis néhány éve önkéntes szolgálatra jelentkező édesapját elkísérte egy toborzóirodába. A lelkes toborzótiszt nemcsak az édesapja szerződésével törődött, hanem rákérdezett az őrvezető foglalkozására, majd közösen arra jutottak, hogy ilyen képesítéssel akár palotaőr is lehetne. Néhány héttel ezután már az alapkiképzést teljesítette, 2021 óta pedig palotaőri szolgálatot teljesít.

„Az artistaéletben és a természetfotózásban sok közös pont van, hiszen mindkettő megköveteli a szabályszerűséget” – vélekedett Tósoki Anikó. Lövei őrvezető válaszul elmondta: „egyik kedvenc képemet édesapám tanyájától nem messze fotóztam. Gyakorlatilag heteket töltöttem ezzel a fotóval, hiszen a lényeg az volt, hogy az őzet a domb tetején, napkeltekor tudjam lefotózni.”

Amellett, hogy a képeken csak vadállatok szerepelnek, mindegyik fotónak megvan a maga háttértörténete. Sokszor azt gondolhatja a néző, csupán a szerencsén múlik egy-egy remek pillanat megörökítése, de valójában hosszú előkészület és képzés előzi meg a helyszíni munkát. Az őrvezető azt is elmondta: a helyismeret, a vadállatok szokásai, az álcázás, mind szükséges ahhoz, hogy valaki jó természetfotóssá váljon.

Szöveg: Petróczy Levente

Fotó: Rácz Tünde

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/palotaor-es-termeszetfotos.html

Galéria, Hírek

A magyar katonazene napját ünnepeltük

Dandárunk a magyar katonazene napja alkalmából rendezett koszorúzást, állománygyűlést, valamint szakmai szimpóziumot a Petőfi Sándor laktanyában és a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban április 24-én, hétfőn.

A laktanya szoborparkjában tartott koszorúzáson Gömöri Balázs őrnagy, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekar karmestere elmondta: „az 1848/49-es szabadságharcban fontos és aktív feladatot töltöttek be a katonazenekarok, a harcoló katonákat az irányítás mellett bátorították, a polgároknak reményt adtak. A katonazene egyik legfontosabb éve az 1896-os esztendő volt, amikor felállították a gyalogezred zenekarokat.”

„1920-ban Fricsay Richárd alezredes lett a Magyar Királyi Honvédség zeneügyi igazgatója, munkásságának köszönhető, hogy a tizennégy katonazenekar élére csak diplomás karmesterek kerülhettek, ezzel növelték a zenekarok színvonalát. A katonazenekarok rádióban zenéltek, muzsikájukat hanglemezek őrzik. Sajnos, a második világháború megtörte a katonazene virágkorát, csak az 1960-as években alakult meg újra a fegyvernem” – tette hozzá Gömöri Balázs őrnagy.

Fricsay Richárd alezredes szobrának megkoszorúzását követően a katonazenekarok fegyvernemi napja a Stefánia-palotában folytatódott.

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere ünnepi beszédében elmondta: az elmúlt esztendő a pandémiában vállalt feladatok után újra szakmai kihívásokban bővelkedett, de a kihívások mellett a fejlődésre is jutott erő. Az önkéntes tartalékos rendszer keretében sok egyetemista, vagy tanulmányait befejező pályakezdő kapott lehetőséget a honvédségnél, és így a katonazenei pályával is megismerkedhetett.

„A katonazenész fegyvernem tagjai bár nem fegyverrel, hanem hangszereikkel felvértezve teljesítik szolgálatukat, egy sajátos, nélkülözhetetlen része a modern haderőnek. A katonazenekarok megjelenésükkel, jelenlétükkel a legmegfelelőbb népszerűsítő és reklámtevékenységet ellátó szegmensei a mai kor haderejének” – hangsúlyozta az ezredes.

Az ünnepségen – mások mellett – elismeréseket adott át Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, majd a közönség Szabó Ferenc karmester, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar tanárának szimpóziumát hallgatta meg. Az ünnepség az MH Központi Zenekar hangversenyével zárult.

Szöveg: Petróczy Levente

Fotó: Kertész László

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/a-magyar-katonazene-napjat-unnepeltek.html

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.