Galéria, Hírek

Laktanya látogatás – gyerek foglalkoztató

Három gyerekcsoportot fogadtunk a Petőfi Sándor laktanyában.

A gyerkőcök több mindenbe is belekóstolhattak: kipróbálták az alakiasság alapjait, gépjárműveinkbe ülhettek be és a laktanya alakulóterénél felállított ügyességi pályán különböző játékos feladatokat végezhettek el.

A foglalkoztató programokat a gyerekek számára a 32. Testőrezred katonái biztosították.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

A március 15-i ünnepségek főpróbája

Holnap reggel, az Országház előtt ünnepélyes keretek között felvonják Magyarország lobogóját. Erre készültünk ma a Petőfi Sándor laktanya alakulóterén.

Az év folyamán több alkalommal is lehetősége nyílik iskolai csoportoknak ellátogatnia alakulatunkhoz, hogy a gyerekek testközelből nézhessék meg katonáinkat feladatvégrehajtás közben. A mai főpróbát a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola tanulói és az I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium kis huszárjai tekinthették meg.

Szöveg: Kresz Fruzsina fhdgy.
Fotó: Bankó József

Hírek

Idegenvezetők Világnapja a Petőfi laktanyában

 

Az érdeklődőket Vastagh László nyugállományú alezredes, a Harminckettesek Baráti Körének titkára kísérte körbe a látogatáson és tartott előadást a Petőfi laktanya történetéről.

A szervezett program kezdetén a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekarának próbáját tekintették meg a látogatók. Szabó Imre alezredes, karmester és a zenészek egy valódi felkészülési folyamat kulisszatitkait mutatták be a látogatóknak: azt, ahogyan egy tétel zenekari próbájának kezdetén, aprólékos munkával a különböző szólamok összehangolása történik és amely folyamat végeztével áll össze tökéletesen egy mű hangzásvilága.

Az MH BHD névadója, vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor vezérezredes emlékszobája is megnyílt a látogatók előtt, ahol a tábornok személyes tárgyai tekinthetőek meg.
A laktanya alakulóterén az MH BHD 32. Testőrezred Gyalogos Testőrség katonái avatták be a bátor önként jelentkezőket néhány mozzanat rejtelmeibe.
Ezt követte a laktanyalátogatás záró programpontja: az MH BHD 32. Testőrezrednek helyt adó épületben a Szent Koronát borító zománcfestmények másolata látható a falakon, melyekről Zsolnai Tamás ezredes, parancsnok és Rikkers Attila törzszászlós, vezénylőzászlós tartott előadást. Az MH BHD 32. Testőrezred Koronaőrség munkájáról Juhász Tamás zászlós mondott el részleteket a hallgatóságnak.

A nem mindennapi programon az Idegenvezetők Világnapja programsorozat részeként ingyenesen, előzetes regisztrációval volt lehetőség részt venni.

Szerző és fotók: Bankó József

Galéria, Hírek

Alakiasságból kiváló!

Alaki szemlét tartottak az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál január 26-án, csütörtökön, Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában. A kiképzési foglalkozást megtekintette Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke.

Egységes és szabályos. E két legfontosabb erény jellemezte az alakulótéren felsorakozott katonákat. Első mozzanatként a dandártörzsből kijelölt bizottság ellenőrizte az állomány egyéni ápoltságát, öltözetét, felszerelését és a fegyverek karbantartottságát. Ezt követően – egyebek mellett – sor került az alegységek és a katonák alaki felkészültségének, illetve a szolgálati elöljárók ismeretének ellenőrzésére. A fegyveres alaki fogások teljesítése közben ugyanúgy szemügyre vették a végrehajtó- és a parancsnoki állomány felkészültségét is: a vigyázzállást, a sapka levételét és felhelyezését, a fegyverfogásokat, az egyéni tiszteletadást, az alakzatból történő kilépést, az elöljáróhoz való menetet, a jelentést és a jelentkezést, valamint a távozást.

Az alegységek – kiemelt figyelmet fordítva a kötelékek egységes mozgására – menetdalt énekelve vonultak el az elöljárók előtt, a díszmenetet követően pedig Antal László dandártábornok elismerő hangon elmondta: „kiváló” értékelést kapott a felsorakozott állomány.

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Rácz Tünde

Galéria, Hírek

Felkészülés alaki szemlére

Alaki szemlére készülünk a héten a Petőfi laktanya alakulóterén - intenzíven, naponta 4 órában történik a megszabott feladat begyakorlása. A foglalkozások célja, hogy az alaki fogásokat, mozdulatokat tökéletesre csiszoljuk.

Fotók: Bankó József, Pete Balázs

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.