Hírek

Indul a második váltás

Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka ünnepi beszédében elmondta: már második alkalommal szervezték meg ezt a kibocsátó ünnepséget, hiszen márciusban utazott ki az első váltás. „A jelenlévő állomány hosszú felkészülési időszakot tudhat maga mögött, hiszen már a missziós célfelkészítésen, szakfelkészítésen, lengyel-magyar közös kiképzésen, SERE „B” tanfolyamon (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – Túlélés, Elkerülés, Ellenállás, Kiemelés) is bizonyíthatták rátermettségüket” – hangsúlyozta az ezredes. Hozzátette: az állomány végig a felkészülési időszak alatt kimagaslóan, gyakran erőn felül teljesített olyan feladatokban és környezetben, ami nem illeszkedik a dandár alaprendeltetéséből adódó feladatai közé.

A dandár parancsnoka kiemelte: a kiutazó tizenhat fő egy lengyel-magyar közös zászlóalj részeként fog szolgálatot teljesíteni fél éven keresztül, egy már több évtizedes társadalmi és vallási ellentétben élő ország területén, mely jelenleg súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van. Mudra József ezredes végezetül, de nem utolsó sorban megköszönte a családtagoknak, hogy „stabil hátországot biztosítanak” a kiutazó katonák számára.

A tizenhat főből nyolcan szeptember 5-én, míg a másik nyolc fő szeptember 26-án indul, hogy magára öltse a kéksisakot.

A dandár részére 2022. júliusában szabták feladatul, hogy az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió váltásának felkészítését és megalakítását 2025-ig hat havi rotációban hajtsa végre. A magyar katonák 2007-től vállalnak szerepet az ENSZ libanoni missziójában.

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László

 

 

Hírek

Díszes fogadás a Sándor-palotánál

Magyarországi hivatalos látogatása alkalmából a Sándor-palotánál ünnepélyes keretek között fogadtuk a katari emírt.

A katonai tiszteletadással történő fogadás feladatait az MH BHD 32. Testőrezred, az MH Központi Zenekar és az MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái látták el a Köztársasági Elnök hivatalánál.

Fotó: Bankó József

Hírek

Medálparádé Libanonban

A magyar kontingens katonái az At-Tiri melletti bázison, valamint az izraeli határ menti bázison teljesítettek fél évig szolgálatot a többnemzetiségű ír-lengyel zászlóalj részeként. Az ünnepségen részt vettek a közelben települt zászlóaljak parancsnokai és rangidős képviselői, valamint Giovanni Brafa Musicoro dandártábornok, az UNIFIL Nyugati szektorának parancsnoka, valamint a magyar nagykövetség képviseletében Bálint Sándor ügyvivő, akik megköszönték a személyi állománynak, valamint a lengyel kontingensparancsnoknak a közös munkát.

Szöveg: UNIFIL | Fotó: UNIFIL

 

 

Hírek, Videó

Fokozott hanghatás-Libanoni küldetés

 

A magyar kontingensek szerepvállalásáról, valamint a felkészítési időszakról beszélgetett Faragó Fanny Bakos Béla zászlóssal és Balogh Tamás őrmesterrel, az MH BHD 32. Testőrezredének katonáival.

Az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erői 1978-ban kezdték meg tevékenységüket a közel-keleti ország területén. Kezdetben az izraeli csapatkivonást ellenőrizték, mára azonban megváltozott a misszió szerepe: a fő feladatot immár a béke és a biztonság felügyelete jelenti. Fennállása során először lát el önálló missziót az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD): az új koncepció értelmében az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának magyar állományát 2025-ig váltásról-váltásra a fővárosi alakulat fogja biztosítani.

 A műsorvezető Faragó Fanny,  hangmérnök Szombati Gábor.

Hírek

Libanoni misszióra készülünk

 

A misszió-orientált, hadszíntérspecifikus felkészítés során a katonák megismerkedtek – egyebek mellett – a libanoni konfliktus történelmi gyökereivel, annak kialakulásával, a misszió mandátumával, feladatával. emellett szó esett az aktuális biztonsági kockázatokról, veszélyekről, illetve a közel-keleti ország kulturális, vallási és földrajzi sajátosságairól is.

A képzés résztvevői az ENSZ által meghatározott ismereteket (Core Pre-deployment Training Materials) is feldolgozták, majd a békeműveletek jogi szabályozása, az alapvető emberi jogok, civilek és gyermekek, környezeti és természeti erőforrások védelme, valamint az ENSZ rendőri erőinek bemutatása is sorra került. A felkészülők mindemellett elsajátították az angol nyelvű rádióforgalmazás szabályait, a rögtönzött és egyéb robbanóeszközök elleni védelem alapjait, illetve bővítették az elsősegélynyújtással kapcsolatos már meglévő ismereteiket is.

A kéthetes felkészítés az oklevelek átadásával ért véget.

Szerző és fotók: MH BTKK

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.