Galéria

A Stefánia Irodalmi Társulat karácsonyi előadása

Az idei évben karácsonyi összeállítással lépett utoljára színpadra a Stefánia Irodalmi Társulat Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. Az előadók „Szívekben legyen karácsony” címmel adtak nagy sikerű estet Tósoki Anikó szerkesztésében és rendezésében, sok zenével és verssel.

Többek között Ady Endre, József Attila, Zelk Zoltán, Szabó Lőrinc, Szilágyi Domokos, Juhász Gyula, Kányádi Sándor versei voltak hallhatók. A Társulat tagjai: Ács Enikő énekes, gitáros, Majtényi Judit grafikus, Tósoki Anikó és Rácz István őrnagy, tábori lelkész.

Az érdeklődők a Társulat következő elődását 2023. január 23-án láthatják, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten, "Havazás lennék" címmel.

Szöveg: Tósoki Anikó

Fotók: Bankó József

Hírek

KATONApART DESZTINÁCIÓK kiállítás

Válogatás a Magyar Honvédség Képzőművészeti Alkotótábor alkotóitól.

Február 17-én képzőművészeti kiállítás nyílt a budapesti Bartók 1 Galériában, ahol az elmúlt években rendszeresen megrendezett katonai képzőművészeti alkotótáborokban alkotó, a Magyar Honvédség állományába tartozó, illetve nyugállományú alkotók művei láthatók.
A kiállítást Breznay András festőművész nyitotta meg, aki rövid összefoglalót adott a katonai képzőművészeti alkotótáborok elmúlt néhány évéről, majd beszédében a kiállításon szereplő alkotókat és alkotásaik művészeti hátterét, illetve az eltérő alkotói munkamódszereket mutatta be.
A Bartók 1 Galéria 2012 óta működik, fenntartója a Sensaria Képzőművészeti Egyesület, azzal a küldetéssel, hogy bemutassa Magyarország és a Kárpát medencében működő művésztelepeket, alkotó közösségeket, képzőművészeti egyesületeket.
A festészeti kiállításon csendéletek, portrék, kollázsok, akril- és vegyes technikával készült alkotások láthatóak. A megnyitót Miskolczi Anita, a magyar állami Operaház csellóművésze csellójátéka zárta.


A kiállítási anyagot Breznay András festőművész, táborvezető művésztanár válogatta.
Az alkotásokat a Bartók 1. Galéria alsó és fenti szintjén tekinthetik meg a látogatók 2022. március 01-ig.

Kiállítók: Baranecz Katalin, Bencze Zsolt, Frömmel Gyula, Gémes Ildikó, Gyuris Krisztina, Kása Ferenc, Dr. Kiss Attila András, Kun István, Kühtreiber Zsolt, Németh András, Olga Zelenskaya, Varga Mónika, Vilcsek Ferenc
Megtekinthető: 2022.02.17-03.01.
Helyszín: Bartók 1. Galéria (Mitzi Kávézó); 1114 Budapest, Bartók Béla út 1.

szerző: Farkas Kinga, Bankó József
fotók: Bankó József

 

 

Hírek

Életmű kiállítás nyílt a Stefánia Palotában

Valent-Hódy Mihály az 1956-os forradalom után először Ausztriába ment, majd végül Genfben telepedett le. A szomszédságában élő festőművész munkája inspirálta arra, hogy felvételizzen a Genfi Képzőművészeti Főiskolába, amivel egyben régi gyermekkori vágya is teljesült. A főiskolai évek során különböző neves művészek tanítványa lehetett, többek között Oskar Kokoschka, aki nagy hatással volt Valent-Hódy sajátos konstruktív, modern művészi stílusának kialakításában. Tanulmányai elvégzése után André Bucher műhelyében dolgozva sajátította el a szobrászat művészetét. Festészettel, szobrászattal foglalkozott. Kezdetben főként kollázsokat alkotott.

Elsősorban fával dolgozott, a képzőművészet mellett belsőépítészettel is foglalkozott. Festészetében eleinte a pasztell színek használata volt jellemző, majd az évek során a telített, élénk színek kezdtek el dominálni, ami főként a ‘Puzzle’ képek sorozatnál érzékelhető. „A puzzle angolul rejtvényt jelent. Azért neveztem el így ezt a sorozatomat, mert térbeli konstrukcióm mintegy színes kirakós játékokként is felfoghatók, értelmezhetők. Hosszú-hosszú útkeresés után kötöttem ki az egyszerű konstruktív formáknál és a tudatosan megválogatott és variált színeknél” – mondta sorozatáról Valent-Hódy Mihály (1937-2019).

A művész alapító tagja volt a Groupe N9 művészcsoportnak és számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt külföldön és itthon egyaránt. Köztéri szobrot Genfben, illetve Fóton is találhatunk róla. 1970-ben visszatért Magyarországra és 2019-ben bekövetkezett haláláig Fóton élt és alkotott.

A tárlat – mely a tavaly elhunyt képzőművészre emlékezik – a Stefánia Galériában tekinthető meg 2020. március 28-ig, vasárnap kivételével naponta 13-18 óráig. A belépés díjtalan!

Fotó: Győrfi András

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.