Hírek

Díszes fogadás a Sándor-palotánál

Magyarországi hivatalos látogatása alkalmából a Sándor-palotánál ünnepélyes keretek között fogadtuk a katari emírt.

A katonai tiszteletadással történő fogadás feladatait az MH BHD 32. Testőrezred, az MH Központi Zenekar és az MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái látták el a Köztársasági Elnök hivatalánál.

Fotó: Bankó József

Hírek

Becsülettel, felelőséggel a hazáért és a nemzetért

 

„Akár honvédtisztjelöltként, akár szerződéses, vagy tartalékos katonaként szolgáltak ezidáig a Magyar Honvédség kötelékében, évek óta tagjai ennek a bajtársi közösségnek, ismerik a tiszti hivatáshoz szükséges szakmai alapokat, megkapták a szükséges felkészítéseket és kiképzéseket, a mai nap tökéletes mozdulataira hetek óta gyakoroltak” – ezekkel a szavakkal méltatta az eskütevő tisztjelölteket dr. Böröndi Gábor vezérezredes a Kossuth Lajos téren, az Országház nemzetiszínű lobogóval felékesített épülete előtt.

A nemzeti ünnep alkalmából előléptetett vezérkari főnök beszédében úgy fogalmazott: „A Honvéd Vezérkar főnökeként én most azt kérem, hogy lelkükben és szívükben is álljanak készen arra, hogy pár perc múlva kimondják a fogadalmukat. Azt az esküt, amely nem csupán az Önök és szeretteik életét változtatja meg, de több tízezer magyar család biztonságát is garantálja.”

A katonai elöljáró emlékeztetett arra, hogy a „magyar katonákra mindig, minden körülmények között lehetett és lehet ezután is számítani, legyen szó az ország megvédéséről, vagy emberéletek és anyagi javak megóvásáról.” Dr. Böröndi Gábor vezérezredes hozzátette, az esküt tevő százhatvanhat honvédtiszt már nem csak bajtársaikért és leendő csapataikért tartozik felelősséggel, hanem a hazáért és a nemzetért is.

A Honvéd Vezérkar fönőkének szavai után következett az eskütétel, az eskü szövegét Illényi Dániel hadnagy mondta elő bajtársainak.

„A becsületedről beszélsz, ez nem más, minthogy a hadsereget jól vezesd” – emlékeztetett II. (Nagy) Frigyes porosz uralkodó szavaira Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere az eskütételt követően. „Talán senki nem foglalta jobban össze a katonai becsület mibenlétét, mint a legendás hírnevű katona-király” – hangsúlyozta beszédében. A tárcavezető többek között arról beszélt az esküt tevőknek, hogy az immáron másfél éve, a szomszédunkban dúló orosz–ukrán háború eddigi világrendünk alapjait rúgta fel, maga a háborús konfliktus „könyörtelensége és pusztító ereje” pedig valami olyat hozott vissza a jelenbe, amiről azt hittük, már rég a múlté. „Az ebben látott hadviselés és annak politikai és gazdasági következményei világossá tették, hogy új világrend van születőben, melynek végeredményét nem látjuk, de azt igen, hogy a konfliktus akár világméretű összecsapásba torkollhat” – jegyezte meg.

„Nekünk, politikai és katonai irányítónknak az a kötelességünk, hogy felállítsunk egy modern, ütőképes, olyan elrettentő erővel rendelkező honvédséget, amely képes országunk biztonságát garantálni” – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„De vezetni ezt a hadsereget önöknek kell” – jegyezte meg.

A honvédelmi miniszter arról is szólt: a hadsereg vezetése ebben a „felbolydult, fenyegetésekkel teli korban” különösen jelentős feladat. „Soha nem feledhetik, hogy eljöhet egy olyan idő, amikor csak önök és a testületünk az, amely a végzet és népünk közé tud állni. Az ehhez szükséges technika meglesz. Azonban ezek a fegyverek csak annyira jelentenek erőt, amennyire bátor katonák kezelik ezeket” – hangsúlyozta.

„A katolikus egyház feje itt, ezen a téren, alig néhány hete Magyarország védőszentjéhez, Szűz Máriához imádkozott a békéért. Ferenc pápa szavai a szívünkbe vésték: akárhogy is ordítják a háborút körülöttünk, a magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal” – emelte ki a tárcavezető, aki azt is felidézte, az államalapító Árpád-házi király, I. (Szent) István katona és hadvezér volt, aki mélyen hívő keresztény létére harcosként a fegyverek erejében bízott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a tiszteknek új beosztásaikban a „jól vezetni” vastörvényei alapján kell döntéseket hozniuk, ez a „vastörvény” pedig tiszti esküjük, „amely kötelezi önöket, hogy előrébb helyezzék az ország, a honfitársaik és beosztottjaik érdekeit, mint a sajátjukat”.

Az ünnepélyes tisztavatáson, amelyen a százhatvanhat honvéd között Rozs Gergely hadnagy, a toborzókampány egyik arca is esküt tett, a honvédelmi miniszter tavalyi kezdeményezésére, régi hagyományt felélesztve, a nemzet főterén felsorakozott hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákért Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök is fohászt mondott.

Az avatás végén a Magyar Honvédség három Gripen vadászgépe díszelgő áthúzással – a magyar trikolor, a piros-fehér-zöld színeire festett csíkot húzva – repült át a Kossuth Lajosról elnevezett tér és a Parlament épülete felett.

Az állami televízió által élőben közvetített ünnepségen számos magas rangú állami, egyházi és diplomáciai személy is részt vett, köztük Pintér Sándor belügyminiszter, Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, zászlóanya, az MH Ludovika Zászlóalj képviseletében és a magyar kormány meghívására négynapos látogatáson hazánkban tartózkodó II. Tavadrosz kopt pápa, az alexandriai kopt ortodox egyház vezetője is.

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth SztaniszlávKormány GáborSzakál Szebáld

Hírek

Úszó Erőd

Mintegy négyszáz fő nevezett a Magyar Honvédség részéről, ennyi az MH Úszó Erődjének létszáma a 41. Lidl Balaton-átúszáson – tájékoztatott az előzetes regisztráció rekordot jelentő nevezési adatairól dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese Révfülöpön, a kikötő melletti labdarúgópályán. A reggeli órákban innen közösen rajtoltak el az Úszó Erőd tagjai, köztük az MH Sportszázad tizenhat katonája. A katonai elöljáró elmondta: a honvédség tagjai, a honvédelmi alkalmazottak nem csupán részt vesznek az ikonikus vízisport-megmérettetésen, hanem a rendezésből és a helyszínek biztosításából is kiveszik részüket. „A túloldalon, a balatonboglári célállomáson például az Úszó Erőd Tábor fogadja az úszóinkat. Az említett helyszínen megpihenhetnek, hűsölhetnek és elfogyaszthatnak egy ebédet az úszás után” – tette hozzá.

„A civil érdeklődőket egy toborzósátor is várja a túloldalon, ahol sok érdekes látványosság, illetve néhány olyan eszköz is kiállításra került, ami érdekelheti őket. Az Úszó Erőd már több mint húsz éve létezik, s a Balaton-átúszás biztosításban már szintén több évtizede részt vesz a Magyar Honvédség. Nagyon nagy szerepe van a honvédségnek abban, hogy az éves Balaton-átúszás egy jól szervezett és biztonságos rendezvény” – értékelt dr. Eleki Zoltán ezredes. A déli parton valóban számtalan kíváncsi fiatal és felnőtt fordult meg a toborzósátor attrakcióinál: a legnagyobb figyelmet a kézi lőfegyverek, a különböző szimulátorok és a lézerlövészet izgalma szolgáltatta.

A hagyományos 5200 méteres úszótávot teljesítők között volt Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is, aki 11 óra 58 perckor – házastársa, Veres István, a Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatója, önkéntes műveleti tartalékos alezredes társaságában – érkezett be a balatonboglári célállomásra, a Platán Strandra. Portálunk kérdésére Novák Katalin elmondta: mintegy három óra alatt teljesítette a kihívást, és tudomása szerint magyar államfő korábban nem úszta át Közép-Európa legnagyobb tavát az 1983 óta megrendezett sportesemény keretében.

„Istvánnal, a férjemmel együtt teljesítettük a Balaton-átúszást, alapvetően azért, mert évről-évre nagyon sokan vágnak neki ennek a távúszásnak, a klasszikus 5,2 kilométer szakasznak. Ezt csak itt, Magyarországon lehet megvalósítani, hiszen a Balaton-átúszás csak Balatonon van. Ez a magyar tengerről is szól, a magyar emberek közösségéről és valahol azért a sportteljesítményről is, mert nagyjából három órát úszunk nyílt vízen” – nyilatkozta célba érkezése után a honvedelem.hu-nak.

Magyarország első női köztársasági elnöke, a Magyar Honvédség főparancsnoka, aki 2022. május 10-én foglalta el hivatalát, portálunknak arról is beszélt, hogy nagyon kellemesen élménynek tudja be az enyhe szellővel és fodrozódással nehezített vízi „pálya” megtételét. „Nagyon jó érzés volt! Végig azt érezte az ember, hogy közösségben van, nekem például István volt a legnagyobb támaszom, akik ott úszott mellettem végig, és hajlandó volt az én tempómban teljesíteni az átúszást” – mondta. Hozzátette: „Jó volt azt is látni, hogy mennyien vágnak neki, köztük a honvédek is. Nagyon jó volt a honvédek sátra előtt elmenni, akárcsak az Úszó Erőd program tagjainak a bíztatását élvezni vagy éppen őket bátorítani.”

A Révfülöp és Balatonboglár közötti Balaton-átúszást eredetileg szombaton rendezték volna, de a bizonytalan, zivatarveszélyes időjárás miatt – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésére hagyatkozva – csütörtökön a halasztás mellett döntöttek a szervezők. Magyarország legnagyobb vízitömegrendezvényét végül rendkívül kellemes, 32–33 Celsius-fokos napsütésben, 25–26 fokos vízhőmérséklet mellett teljesítették a negyvenkilenc országból érkező résztvevők.

 

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld 

Galéria, Hírek

Nemzeti gyásznap: felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót

Katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, illetve a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján, Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren, november 4-én, pénteken.

Szöveg: honvedelem.hu

Fotó: Horváth Sztaniszláv

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/nemzeti-gyasznap-felvontak-majd-felarbocra-eresztettek-a-nemzeti-lobogot.html

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.