Hírek, Videó

MH BHD Honvédelmi Tábor

Nyári táboroztatás céljából 2023-ban először nyitotta meg kapuit az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtere olyan 15-18 éves diákok előtt, akik nem a kadétprogram keretében érkeztek a Honvédelmi Táborba, hanem civilként, katonai alapismeretek nélkül kezdték meg a július 17-től július 21-éig tartó tábort, ahol számos elméleti és gyakorlati ismerettel lettek gazdagabbak.

Szerkesztette, videó: Pete Balázs

Hírek, Videó

Fokozott hanghatás-Libanoni küldetés

 

A magyar kontingensek szerepvállalásáról, valamint a felkészítési időszakról beszélgetett Faragó Fanny Bakos Béla zászlóssal és Balogh Tamás őrmesterrel, az MH BHD 32. Testőrezredének katonáival.

Az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erői 1978-ban kezdték meg tevékenységüket a közel-keleti ország területén. Kezdetben az izraeli csapatkivonást ellenőrizték, mára azonban megváltozott a misszió szerepe: a fő feladatot immár a béke és a biztonság felügyelete jelenti. Fennállása során először lát el önálló missziót az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD): az új koncepció értelmében az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának magyar állományát 2025-ig váltásról-váltásra a fővárosi alakulat fogja biztosítani.

 A műsorvezető Faragó Fanny,  hangmérnök Szombati Gábor.

Hírek

„Háború és béke” az Euroatlanti Nyári Egyetemen

Az esemény helyszínéül szolgáló hódmezővásárhelyi honvéd középiskola júniusban zárta az első hivatalos tanévét. Az intézmény első nyári szünetében örömmel fogadta a nyári egyetemet – tudtuk meg Máté Gergő főhadnagytól, az intézmény vezetőjétől. A főszervező Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) munkatársai pedig örömmel hozták Hódmezővásárhelyre az eseményt és elégedetten távoztak a hét végén. Az egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, dr. Felméry Zoltán elmondta, hogy az előadások, szemináriumok, válságkezelő szimulációk, kerekasztalbeszélgetések mellett sportverseny, filmklub, látogatás a hódmezővásárhelyi helyőrségnél és egy szegedi kirándulás is belefért a programba.

A nyári egyetem, akárcsak Tolsztoj híres regénye, a „Háború és béke” címet viselte. Ahogy az orosz író művében sok elemzés szerepelt, ugyanígy a meghívott neves biztonságpolitikai szakértők előadásaiban is, utóbbiak esetében azonban a már megtörtént események boncolgatása mellett inkább a jelen értelmezése és a jövő „előrelátása” dominált.

„A hét során a nemzetközi politika változásait tekintettük át, elsősorban az orosz–ukrán háború következményeként. Azt, hogy ez a háború, a változások, amit a háború kiváltott, mit jelentenek Európa, Amerika, Oroszország, Németország és úgynevezett globális dél számára. Az egyik nap kimondottan ennek a háborúnak a katonai, gazdasági és egyéb következményeit néztük végig” – tájékoztatott dr. Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének (NKE SVKI) vezetője.

„A harmadik napon egy hazánk szempontjából kulcsfontosságú országot, Németországot »vettük«. A nyári egyetem programjába régóta szerettünk volna egy olyan napot beiktatni, amikor a védelempolitikai kapcsolatok mellett egy kicsit szélesebben meg tudjuk mutatni azt, hogy milyenek a magyar–német gazdasági és politikai kapcsolatok. Úgy gondolom, fontos tudni ezeket a háttérinformációkat ahhoz, hogy megértsük, például miért a német iparral van legközelebbi kapcsolata a magyar védelmi iparnak” – mondta az ismert biztonságpolitikai szakértő, aki szerint alapvetően sűrű és fárasztó volt az egy hét, de reményei szerint mindenki számára izgalmas.

A jó hangulatban zajlott zárónapi tesztírás és „diplomaosztás” arról tanúskodott, hogy dr Tálas Péter reményei valóra váltak. A hatvan résztvevő mosolyogva vette át a képzés elvégzéséről tanúskodó oklevelét Dienes Ádám ezredestől, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnokhelyettesétől.

A Magyar Honvédség erős jelenléte (a résztvevők között tíz-tíz hivatásos, illetve önkéntes műveleti tartalékos katonát találhattunk) egybecsengett dr. Tálas Péter utolsó napi előadásának egyik fontos kijelentésével, miszerint „a Magyar Honvédség óriási értéket jelent”. Az NKE SVKI intézetvezetője kollégájával, dr. Csiki Varga Tamás tudományos főmunkatárssal hazánk 21. századi védelempolitikájáról írt, megjelenés előtt álló könyvük tartalmát bemutató, közösen tartott előadásukban annak kapcsán hívta fel erre hallgatósága figyelmét, hogy az elmúlt években hadseregünk a határvédelem és COVID-járvány során is bizonyította erejét.

A civil vonal az Euroatlanti Nyári Egyetem fontos tényezője, s a szervezők örömére a résztvevők között is egyre több a civil, mindenekelőtt pedagógus. Az idén tizenhárom tanár jelentkezett a számukra akkreditált képzésnek számító kurzusra, s nemcsak a honvéd középiskolákban, illetve az egyéb tanintézmények kadét programjában oktatók.

„Nagy örömmel vettem részt a nyári egyetemen, hiszen történelem szakos tanárként mindig is érdekelt a világpolitika” – nyilatkozta egyikőjük, Kálmán Nóra. „A napi terhelés mellett egyszerűen nincs arra ideje ma egy pedagógusnak, hogy mindig naprakész információkhoz juthasson a külpolitikai eseményekről. Viszont a gyerekek, ha bármi történik a világban, mindig hozzánk fordulnak és kérdezik a történelmi és aktuálpolitikai események hátterét” – tudtuk meg a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanárától.

Kálmán Nóra visszatérő vendégként, már harmadszor vett részt a hazánk NATO-csatlakozása óta zajló eseményen. Az idén amúgy sokan érkeztek új hallgatóként, köztük számos mester- és PhD-szakos egyetemi hallgató, ami jó jel a tekintetben, hogy a haza védelme, hazánk együttműködése az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével a fiatalok számára is fontos téma, s eredményesen folytatódhat majd az Euroatlanti Nyári Egyetem a jövőben is.

Az eseményt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Védelmi Stratégiai Kutatóintézete, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács szervezte a helyszínnek otthont adó hódmezővásárhelyi Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, illetve az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár közreműködésével.

Szerző és fotók: Teszler Vendel

 

Hírek

Libanoni misszióra készülünk

 

A misszió-orientált, hadszíntérspecifikus felkészítés során a katonák megismerkedtek – egyebek mellett – a libanoni konfliktus történelmi gyökereivel, annak kialakulásával, a misszió mandátumával, feladatával. emellett szó esett az aktuális biztonsági kockázatokról, veszélyekről, illetve a közel-keleti ország kulturális, vallási és földrajzi sajátosságairól is.

A képzés résztvevői az ENSZ által meghatározott ismereteket (Core Pre-deployment Training Materials) is feldolgozták, majd a békeműveletek jogi szabályozása, az alapvető emberi jogok, civilek és gyermekek, környezeti és természeti erőforrások védelme, valamint az ENSZ rendőri erőinek bemutatása is sorra került. A felkészülők mindemellett elsajátították az angol nyelvű rádióforgalmazás szabályait, a rögtönzött és egyéb robbanóeszközök elleni védelem alapjait, illetve bővítették az elsősegélynyújtással kapcsolatos már meglévő ismereteiket is.

A kéthetes felkészítés az oklevelek átadásával ért véget.

Szerző és fotók: MH BTKK

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.