Hírek

Tanórákon jártak nálunk honvéd kadétok

A BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum honvéd kadét szakos diákjai rendszeresen ellátogatnak laktanyánkba.

Ezen a héten több napon is fogadtuk a hallgatókat, akik a középiskolai tanórákon tanultakat mélyíthetik el gyakorlati foglalkozásainkon és az elméleti oktatás keretében új ismeretekre tehetnek szert.

Fotó: Bankó József

Hírek

Vezetési gyakorlaton a gépjárművezetői állomány

Szeptember 21-én kora reggeltől késő estig tartó vezetési gyakorlatot tartott az MH BHD gépjárművezető szakállománya. A 24 gépjárműből álló menetoszlop a nap folyamán a Budapest - Ócsa - Budapest útvonalat járta meg.

A terepvezetési gyakorlatoknak Ócsán helyt adó MH Ludovika Zászlóalj Kiképző Bázis megfelelő körülményeket, változatos terepviszonyokat biztosított a vezetési gyakorlat végrehajtásához. Az elméleti és gyakorlati foglalkozások célja feleleveníteni, begyakoroltatni a gépjárművezetőkkel a terepjáró személy- és tehergépjárművek típussajátosságait.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

NATO-futás 2023

Dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja indította el az első mezőnyt. Hangsúlyozta, hogy a neves rendezvény közel két évtizedes múltjával a hazai sportélet oszlopos tagjává vált, ami egyszerre mutatja elhivatottságunkat a sport szeretete, illetve a szövetségi rendszerünk iránt. „Magyarország a NATO elkötelezett és megbecsült tagja. Egy olyan érték- és érdekközösségként, amely hisz a béke erejében” – tette hozzá.

Lippai dandártábornok felhívta rá a figyelmet, hogy a sport és a honvédelem kapcsolata évszázados múltra tekint vissza. „Közös értékeink a fegyelem, az elszántság, a bajtársiasság és a küzdeni vágyás. A futásban minden megvan, ami egy jó katona számára elengedhetetlen. A futás az állandóság és a kiszámíthatóság sportja, amely motivál és megtanít küzdeni” – hangsúlyozta. „A futás egy olyan sport, amely ugyan egyéni erőnlétünkre épít, végső soron tömegben az igazi. A futók ilyenkor olyanok, mint egy katonai közösség” – fogalmazott a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja.

A Budapesti Atlétikai Szövetség, illetve a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács által rendezett nemzetközi versenyen idén is négy, illetve tíz kilométeres távok közül választhattak a nevezők, utóbbit pedig lehetőség volt csapatként is teljesíteni, ahogyan azt a tábornoki váltó is tette. A szokásoshoz híven, idén is volt, aki vállalta, hogy egyenruhában teljesíti a távot.

 

Fotó: Horváth Sztaniszláv

 

Hírek

Indul a második váltás

Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka ünnepi beszédében elmondta: már második alkalommal szervezték meg ezt a kibocsátó ünnepséget, hiszen márciusban utazott ki az első váltás. „A jelenlévő állomány hosszú felkészülési időszakot tudhat maga mögött, hiszen már a missziós célfelkészítésen, szakfelkészítésen, lengyel-magyar közös kiképzésen, SERE „B” tanfolyamon (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – Túlélés, Elkerülés, Ellenállás, Kiemelés) is bizonyíthatták rátermettségüket” – hangsúlyozta az ezredes. Hozzátette: az állomány végig a felkészülési időszak alatt kimagaslóan, gyakran erőn felül teljesített olyan feladatokban és környezetben, ami nem illeszkedik a dandár alaprendeltetéséből adódó feladatai közé.

A dandár parancsnoka kiemelte: a kiutazó tizenhat fő egy lengyel-magyar közös zászlóalj részeként fog szolgálatot teljesíteni fél éven keresztül, egy már több évtizedes társadalmi és vallási ellentétben élő ország területén, mely jelenleg súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van. Mudra József ezredes végezetül, de nem utolsó sorban megköszönte a családtagoknak, hogy „stabil hátországot biztosítanak” a kiutazó katonák számára.

A tizenhat főből nyolcan szeptember 5-én, míg a másik nyolc fő szeptember 26-án indul, hogy magára öltse a kéksisakot.

A dandár részére 2022. júliusában szabták feladatul, hogy az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió váltásának felkészítését és megalakítását 2025-ig hat havi rotációban hajtsa végre. A magyar katonák 2007-től vállalnak szerepet az ENSZ libanoni missziójában.

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László

 

 

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.