Hírek

A gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái a Nemzetközi Rendőr Lovasversenyen vettek részt

Az október 19-én megrendezett eseményen hét nemzet rendőrei – úgymint a cseh, szlovák, szlovén, török, német, szerb – és az MH BHD huszárai is megmérettették magukat az VI. alkalommal megrendezett lovasversenyen.

A derbi két versenyszámból állt, egy szimultán és egy akadályversenyből. Alakulatunkat Pénzes Levente hadnagy és Major Soma közkatona képviselte Cashgar és Merkúr nevű lovakkal.

Szerző, fotók: Pete Balázs, Kormány Gábor

Hírek

Díszes fogadás a Sándor-palotánál

Magyarországi hivatalos látogatása alkalmából a Sándor-palotánál ünnepélyes keretek között fogadtuk a katari emírt.

A katonai tiszteletadással történő fogadás feladatait az MH BHD 32. Testőrezred, az MH Központi Zenekar és az MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái látták el a Köztársasági Elnök hivatalánál.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Elismerés a huszároknak

 

Áldozatos munkájuk elismeréséül a Kossuth téri rendezvényt követően Mudra József ezredes, dandárparancsnok és a Huszárosztály parancsnoki állománya coin emléktárgyat adott át a huszároknak.

Fotó: Kormány Gábor

Galéria, Hírek

Tábori Kihelyezési Héten a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály állománya

Újabb Tábori Kihelyezési Hét (TKH) fejeződött be: az MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály (NF HUO) állománya 2023. május 16-22. között hajtotta végre a Honvéd Vezérkar főnöke által korábban kötelezően előírt, katonai szakfeladatokkal tűzdelt gyakorlatot.

A lovak elhelyezését Üllő-Dóramajor területén az Állatorvostudományi Egyetem saját létesítményében biztosította. A huszár alegység alaprendeltetéséből adódóan évente számtalan díszelgési feladatot lát el Budapesten és országos viszonylatban, ezért a lovarda gyakorló pályáin regeneráló foglalkozásokat is végrehajtottak, melyek a lovak egészségmegőrzését, kellő fizikai felkészültségét és jóllétét szolgálják.

A lovakkal végzett begyakorlások fontos részét képezték a kötelékben végrehajtott feladatok, melyek során a huszár állomány a kötelék egységes megjelenését, mozgását és a lovak együttműködését gyakorolta. Az állomány terepen való mozgást is végzett a lovakkal, mely nélkülözhetetlen tudást és tapasztalatot nyújt lónak és lovasának egyaránt, így elengedhetetlen része a kiképzéseknek.

A hét során a délelőttönként végzett lovas kiképzési feladatokat a délutáni órákban általános katonai kiképzés követte.

A TKH záró napján az NF HUO állománya az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság, Modernizációs Igazgatóság, Lőkísérleti Vizsgáló Osztály telephelyén, Táborfalván hajtott végre éleslövészetet.
A lőkiképzés részét képezte a CZ típusú fegyverek normaidőre történő szét- és összeszerelésének felmérése is.

A lövészet során az állomány a rendszeresített CZ Scorpion Evo 3a1 géppisztollyal és CZ P-09 pisztollyal az 1-es számú békeműveleti lőgyakorlat mellett a 2-es és 4-es számú különleges lőgyakorlat feladatokat hajtotta végre sikeresen.

A TKH kiképzési feladatait az állomány sikeresen elvégezte és az egyéb, alaprendeltetésükből fakadó feladatokban is derekasan helytállt: a kiképzési hét során az alegység katonái 7 alkalommal láttak el díszelgési feladatokat budapesti helyszíneken, valamint az elmúlt hétvégén zárult és nagy sikernek bizonyult Honvédelem napi rendezvényeken is részt vettek a fővárosban.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Koszorúzás Szent György napja alkalmából

Április 24-én, Szent György napján, a Budai Várnegyedben a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái emlékeztek meg Szent György, a lovasság védőszentjéről.

A Huszárosztály állományát képviselve Sándor Zsolt alezredes előbb a Budai Várnegyedben, a Dísz téren található Öreg huszár szobornál, majd a Halászbástyához közel, a Szent György szobornál helyezett el koszorút.

Fotó: Bankó József

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.