Galéria, Hírek

Tábori Kihelyezési Héten a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály állománya

Újabb Tábori Kihelyezési Hét (TKH) fejeződött be: az MH BHD gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály (NF HUO) állománya 2023. május 16-22. között hajtotta végre a Honvéd Vezérkar főnöke által korábban kötelezően előírt, katonai szakfeladatokkal tűzdelt gyakorlatot.

A lovak elhelyezését Üllő-Dóramajor területén az Állatorvostudományi Egyetem saját létesítményében biztosította. A huszár alegység alaprendeltetéséből adódóan évente számtalan díszelgési feladatot lát el Budapesten és országos viszonylatban, ezért a lovarda gyakorló pályáin regeneráló foglalkozásokat is végrehajtottak, melyek a lovak egészségmegőrzését, kellő fizikai felkészültségét és jóllétét szolgálják.

A lovakkal végzett begyakorlások fontos részét képezték a kötelékben végrehajtott feladatok, melyek során a huszár állomány a kötelék egységes megjelenését, mozgását és a lovak együttműködését gyakorolta. Az állomány terepen való mozgást is végzett a lovakkal, mely nélkülözhetetlen tudást és tapasztalatot nyújt lónak és lovasának egyaránt, így elengedhetetlen része a kiképzéseknek.

A hét során a délelőttönként végzett lovas kiképzési feladatokat a délutáni órákban általános katonai kiképzés követte.

A TKH záró napján az NF HUO állománya az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság, Modernizációs Igazgatóság, Lőkísérleti Vizsgáló Osztály telephelyén, Táborfalván hajtott végre éleslövészetet.
A lőkiképzés részét képezte a CZ típusú fegyverek normaidőre történő szét- és összeszerelésének felmérése is.

A lövészet során az állomány a rendszeresített CZ Scorpion Evo 3a1 géppisztollyal és CZ P-09 pisztollyal az 1-es számú békeműveleti lőgyakorlat mellett a 2-es és 4-es számú különleges lőgyakorlat feladatokat hajtotta végre sikeresen.

A TKH kiképzési feladatait az állomány sikeresen elvégezte és az egyéb, alaprendeltetésükből fakadó feladatokban is derekasan helytállt: a kiképzési hét során az alegység katonái 7 alkalommal láttak el díszelgési feladatokat budapesti helyszíneken, valamint az elmúlt hétvégén zárult és nagy sikernek bizonyult Honvédelem napi rendezvényeken is részt vettek a fővárosban.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Koszorúzás Szent György napja alkalmából

Április 24-én, Szent György napján, a Budai Várnegyedben a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály katonái emlékeztek meg Szent György, a lovasság védőszentjéről.

A Huszárosztály állományát képviselve Sándor Zsolt alezredes előbb a Budai Várnegyedben, a Dísz téren található Öreg huszár szobornál, majd a Halászbástyához közel, a Szent György szobornál helyezett el koszorút.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

A március 15-i ünnepségek főpróbája

Holnap reggel, az Országház előtt ünnepélyes keretek között felvonják Magyarország lobogóját. Erre készültünk ma a Petőfi Sándor laktanya alakulóterén.

Az év folyamán több alkalommal is lehetősége nyílik iskolai csoportoknak ellátogatnia alakulatunkhoz, hogy a gyerekek testközelből nézhessék meg katonáinkat feladatvégrehajtás közben. A mai főpróbát a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola tanulói és az I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium kis huszárjai tekinthették meg.

Szöveg: Kresz Fruzsina fhdgy.
Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát

Nemzeti Vágta: becsülettel és bátorsággal

 

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát Budapesten, a Hősök terén, október 1-2-án. A vágta döntőjén bemutatót tartott a Honvéd Huszár Díszegység.

A döntő futam után dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át a díjat az első helyezettnek.

Fotó: Rácz Tünde

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/nemzeti-vagta-becsulettel-es-batorsaggal.html

Hírek, Videó

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát

Nemzeti Vágta: becsülettel és bátorsággal

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát Budapesten, a Hősök terén, október 1-2-án. A vágta döntőjén bemutatót tartott a Honvéd Huszár Díszegység.

A döntő futam után dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át a díjat az első helyezettnek.

 

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/nemzeti-vagta-becsulettel-es-batorsaggal.html

Galéria, Hírek

Szeptemberi dandársorakozó

Megtartottuk szeptemberi dandársorakozónkat, melyet alaki foglalkozással kezdtünk. Ezt követően Mudra József ezredes, dandárparancsnok adott át elismeréseket az állomány egyes tagjai részére.

Bejelentésre került egy fontos változás is: a 32. Nemzeti Honvéd Díszegységtől elbúcsúzva, a huszár díszalegységből szeptember 15-ével új szervezeti egység alakult Honvéd Huszár Díszegység néven, melynek parancsnoka Ádám Barnabás ezredes lett.

A 32. NHD vezetését szeptember 15-i hatállyal kinevezéséig Zsolnai Tamás alezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnokhelyettese látja el.

Galéria, Hírek

A szilvásváradi Állami Ménesgazdaságba látogatott el Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere.

A napokban a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Huszár Díszalegység állománya Lovassági szakkiképzésen vesz részt az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad Csipkéskúti Csikótelepén.

2 éve, hogy újra alapították a Honvéd Huszár Díszalegységet. Ennek kapcsán látogatott el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az alakulathoz, akit – többek között – Mudra József ezredes, a MH Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoka fogadott. A látogatás során 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Parancsnoka, Ádám Barnabás ezredes, valamint Cseri Dávid az Állami Ménesgazdaság igazgatója és a település polgármestere Szaniszló László is jelen volt.

Gyors frissítő után elindult a négyes fogat 4 fő lovasított huszár kíséretében. Elsőként a ménesudvari istállók megtekintése szerepelt a programban, majd egy csikókiképzési foglalkozást tekinthettek meg. Ezután Szilvásváradhoz közeli legelőre vezetett a kíséret útja, ahol a lipicai ménes állománya legelt.

Majd a törzsmén istállóban a lipicai fajta történeti kiállítást és az istállóban lévő tenyészcélra szánt lovakat tekintették meg.

A szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban egy látványos előadást tartott Juhász Imre főtörzsőrmester. Ezt követte a szögbeütési szertartás, ahol a frissen belépett huszárok egy patkószöget ütnek egy fatuskóba, amely a huszárság újjászületését jelenti.

Fotók: Pete Balázs

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.