Hírek

Tanórákon jártak nálunk honvéd kadétok

A BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum honvéd kadét szakos diákjai rendszeresen ellátogatnak laktanyánkba.

Ezen a héten több napon is fogadtuk a hallgatókat, akik a középiskolai tanórákon tanultakat mélyíthetik el gyakorlati foglalkozásainkon és az elméleti oktatás keretében új ismeretekre tehetnek szert.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Kadétok pályaorientációs napon a Petőfi laktanyában

Pályaorientációs napon fogadtuk a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium 20 kadétját a Petőfi Sándor laktanyában.

A diákok az MH BHD 32. Testőrezred Lövészzászlóalj katonáinak szakmai segítségével először alaki feladatokat gyakorolhattak a laktanya alakulóterén, majd a dandár gépjárműparkjába tartozó technikai eszközökkel ismerkedhettek meg testközelből.

section-fabadad
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/05/web_BHD7432-488x325.jpg
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/05/web_BHD7391-488x325.jpg
Hírek

Honvéd kadét diákokat fogadtunk

Újra honvéd kadét szakos diákokat fogadtunk a Petőfi Sándor laktanyában. A BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum kadét osztályainak hallgatói tantermi órákon és szabadtéri foglalkozásokon keresztül mélyítik el szakismereteiket.

Fotó: Bankó József

Hírek, Videó

MH BHD Pályaorientációs nap – Szt. Angéla Ferences Gimnázium

Újabb pályaorientációs napon vettünk részt február 3-án a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium által szervezett eseményen.

A prezentációt Hortobágyi Ferenc hadnagy tartotta, aki 2x45 percben ismertette az MH BHD 32. Testőrezred Gyalogos Testőrség feladatköreit, illetve személyes katonai életpályájáról kaptak egy összefoglalást az eseményen részt vevő középiskolás tanulók.

Az előadás során videó formájában betekintést nyerhettek az MH BHD 32. Testőrezred mindennapjaiba is.

Galéria, Hírek, Videó

Pályaorientációs napon járt a BHD

Január 11-én az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium pályaorientációs napot szervezett, amelyen alakulatunk is képviseltette magát

A prezentációt Rikkers Attila törzszászlós az MH BHD 32.NHD vezénylőzászlósa tartotta, aki egy rövid életpálya út bemutatás után ismertette a dandár alaprendeltetési feladatait.

Az előadás során kitért a 32. NHD felépítésére és alegységeinek rendeltetési feladataira. Többek között szó esett az állami, nemzeti, katonai ünnepek protokolláris kiszolgálásáról, Magyarország államiságát, függetlenségét megtestesítő Szent Korona őrzéséről, protokolláris objektumőrzési és díszelgési feladatok végrehajtásáról is. Továbbá az alegységeket érintő csapatkarjelzésekről is kaphatott információt a hallgatóság.

Az előadás végén a dandár 2022-es évébe tekinthetett bele az érdeklődő diáksereg egy rövid videó formájában.

Készítette: Pete Balázs

Galéria, Hírek

Ajkai diáksereg

Összesen 150 fővel érkezett meg hozzánk a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Honvéd Kadét programban részt vevő felső tagozatos diákjai.

A látogatás fő célja a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megismerése mellett az október 23-ai ünnepre való felkészülés főpróbájának megtekintése volt.

Így első állomásuk a Petőfi laktanya alakulóterére vezetett, ahol már készenlétben álltak az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái.

Móricz Vilmos a Honvéd Kadét program egyik instruktora elmondta, hogy iskolájukban nagy népszerűségnek örvend ez a program, amely idén már 3. alkalommal indítja el a kadét tanfolyamot. A létszámuk eddig minden évben nőtt, míg a 2021-22-es tanévben 105 fő látogatta rendszeresen tanfolyamaikat, addig idén már 157 fő jelentkezett.

Móricz Vilmos: „Minden hónapban szervezünk látogatásokat, túrákat, programokat, amelyek a kadétok további tanulását, fejlődését segíti elő, így nagyon örülünk, hogy a Dandár fogadott minket.”

A diákok sorokba rendeződve várták, hogy Zsolnai Tamás ezredes vezetésével megkezdődjön a főpróba, amelyen a MH BHD Honvéd Huszár Díszegység huszárjai is részt vettek. A közel 1 órán át tartó főpróba végeztével néhány díszelgő katona felszerelésével és a honvédhuszárok lovaival is megismerkedhettek a tanulók.

Később 2 csoportra bontva folytatódott a program. Amíg az egyik csoport laktanya túrán vett részt, addig a másik katonai gépjárművekkel ismerkedhetett meg. A tanulók közelről szemügyre vehették a különböző szállító harcjárműveket, mint például a Rába H14 telepjárót vagy az Ural 4320-as személyszállítót, de a Mercedes Benz G720-es számú könnyű telepjárót is kipróbálhatták. A dandár katonái a foglalkozás végén egy rögtönzött körsétát is tartottak a gépjármű telephelyen.

A laktanya túrán résztvevő kadétok meglátogatták alakulatunk történetéhez kapcsolódó, legfontosabb történelmi személyeknek emléket állító szoborparkot, majd a régen fogdaként számontartott épülethez vezetett útjuk. A laktanya sétát a Harminckettesek Baráti Körének titkára, Vastagh László nyugállományú alezredes vezette, aki saját élménybeszámolóval tette még érdekesebbé a laktanya bejárást.

A látogatók a programok végeztével sok élménnyel gazdagodva megköszönték a foglalkoztatást és erőt, egészséget köszönve elhagyták a laktanyát.

Szerk. Pete Balázs


Képek: Pete Balázs, Bankó József

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.