Galéria, Hírek

Laktanya- és tanösvény túra

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben „A Sas-hegy hadi ösvényén” címmel tematikus túrát tartottunk 2023. április 15-én, szombaton.

A programra előzetes regisztrációval érkezők a Petőfi Sándor laktanyában kezdték meg a túrát, ahol Vastagh László nyugállományú alezredes szakértő vezetésével ismerkedhettek meg a laktanya múltjával, jelenével.

Ezt követően, a hegycsúcsra vezető túra hadi ösvényeken folytatódott, ahol nem csak a Sas-hegy természeti értékeit, hanem a korábbi katonai használat nyomait is megfigyelhették a résztvevők. A túra ezen részének látnivalóit Vatai Anna, a Sas-hegy Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont vezetője ismertette a résztvevőkkel.

A Sas-hegy és környezetének katonai vonatkozású emlékeit is bemutató túrának nagy sikere volt, így idén biztosan lesz folytatása: az ősz folyamán újabb alkalommal fogjuk megrendezni ezt a kirándulós, helyismereti programot.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát

Nemzeti Vágta: becsülettel és bátorsággal

 

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát Budapesten, a Hősök terén, október 1-2-án. A vágta döntőjén bemutatót tartott a Honvéd Huszár Díszegység.

A döntő futam után dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át a díjat az első helyezettnek.

Fotó: Rácz Tünde

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/nemzeti-vagta-becsulettel-es-batorsaggal.html

Hírek, Videó

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát

Nemzeti Vágta: becsülettel és bátorsággal

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát Budapesten, a Hősök terén, október 1-2-án. A vágta döntőjén bemutatót tartott a Honvéd Huszár Díszegység.

A döntő futam után dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át a díjat az első helyezettnek.

 

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/nemzeti-vagta-becsulettel-es-batorsaggal.html

Galéria, Hírek

Őrségváltás és huszártánc a Sándor-palota előtt

„Ma is szükség van fiatalokra!” - Hagyományőrző táncelőadás a Várban

A Magyar Honvédség szervezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével rendezték meg – a déli harangszó, valamint a Honvéd Palotaőrség zenés őrségváltása kíséretében – a Táncra, Magyar! – Huszártánc a Sándor-palota előtt című produkciót szeptember 10-én, szombaton a budai várban. Az előadás a katonai toborzás évszázadokra visszanyúló szokásait eleveníti meg, melyről sajtótájékoztató keretében beszélt Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője.

Az előadás iránti nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre országjárást terveznek a szervezők. Az előadást 2023-ban a tervek szerint hét alkalommal láthatja majd a közönség. Ezek közül az elsőt és az utolsót – az idei évhez hasonlóan – a Sándor-palota előtti Szent György téren tartják, míg a többi öt előadást más magyarországi városokban lehet majd megtekinteni.

A produkciót 2022-ben már hatszor élvezhette a közönség a budai várban. S aki az élő Facebook-közvetítést és a képeket látva kedvet kapott, az idén utoljára, szeptember 17-én, szombaton megnézheti az előadást a Sándor-palota előtti Szent György téren.

Az előadást követő sajtótájékoztatón Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kiemelte: “tőlünk délre a NATO legnagyobb szárazföldi misszióját egy magyar tábornok vezeti. Büszkén adunk hírt arról, hogy folyamatosan, új eszközökkel bővül a Magyar Honvédség repertoárja. Számos katonai konvojjal lehet találkozni a közutakon, hiszen katonáink egyre több időt töltenek a gyakorlótéren, mindeközben a déli határ mellett segítjük rendőr kollégáinkat. A Magyar Honvédség jelenléte folyamatos a keleti határon, mindeközben honvédeink béketámogató missziókban is részt vesznek. A legfontosabb feladatunk továbbra is az, hogy békét és biztonságot teremtsünk az országnak és ha kell, a magyar katona akár életét is áldozza érte.”

„A Magyar Honvédségben szinte minden szakma megtalálható. Meggyőződésem, hogy a magyar emberek nemcsak a végrehajtott feladatok mentén, hanem a kultúra nyomán talán még könnyebben elfogadják, és megismerik, megszeretik a magyar katonákat. Ezért jött létre a 'Táncra, magyar!' című, a Magyar Honvédség és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója. Az előadás révén mutatjuk meg, hogy katonáink nemcsak harcolni, gyakorolni tudnak, hanem magukban hordozzák a több mint ezeréves magyar kultúra minden gyöngyszemét” - mondta a parancsnok.

Hangsúlyozta: ahogy régen, ma is szükség van katonákra, szükség van a fiatalokra. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójával kicsit visszautazunk az időben a toborzás hagyományaira, betekintést nyerünk, hogy hogyan is zajlott ez az 1800-as években – tette hozzá Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a táncegyüttes és a Magyar Honvédség évek óta nagyon jó kapcsolatot ápolnak. A Táncra, magyar - Huszártánc a Sándor-palota előtt című produkcióban verbunkos hagyományainkból láthatnak ízelítőt a látogatók.

Fotó: Horváth Sztaniszláv

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/ma-is-szukseg-van-fiatalokra.html

Hírek

„Mi a kovász vagyunk a kenyérben”

Huszonhatodik alkalommal rendezte meg a HM Katolikus Tábori Püspökség a Nemzeti Katonai Zarándoklat és Családi napot szeptember 10-én, szombaton, a Gödöllő-Máriabesnyőn található Nagyboldogasszony Bazilikánál.

 

A Nemzeti Katonai Zarándoklaton dr. Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára mondott beszédet. Kifejtette: a hit megvallása nélkül nem lesz meg a Magyar Honvédség moralitása, ami elődeinket oly sokszor töltötte el bátorsággal a harcok során.

„Ezért a mai zarándoklat és mise kapcsán, püspök atyát arra kérem, imádkozzunk a papjainkért, imádkozzunk a latin hagyományainkért és emeljük magasra Krisztus zászlaját, hogy visszajöjjön az a moralitás, az a hit a Magyar Honvédség keretin belülre, hogy adott esetben az életünket tudjuk adni a hazáért, családjainkért és az Istenünkért” – hangsúlyozta Maróth Gáspár.

 

Az ünnepi szentmisét Berta Tibor dandártábonok, katolikus tábori püspök, katonai ordinárius mutatta be a Bazilika szabadtéri oltáránál.

„Mi a kovász vagyunk a kenyérben, nélkülünk nem lesz kenyér. Ott, ahol feladatot teljesítünk nap, mint nap például rajparancsnokként egy században, egy zászlóaljban, ott kell kovásznak lennünk, ott kell nagy erőt mutatni, mert a pici kovászban nagy erő lakozik, hiszen az keleszti meg a tésztát” – mondta a tábori püspök. Hozzátette: az Istennel való találkozásunkat erősíti ez a zarándoklat is. A szentmisét követően dr. Alácsi Ervin János alezredes, általános helynök ismertette a bazilika történetét.

A hagyományokhoz hűen az egész napos program reggel a 6:30-kor kezdődő tizenegy kilométeres gyalogmenettel indult, melyet ebben az évben Markovics Milán Mór őrnagy, pasztorális helynök vezetett. A családi nap a Nagyboldogasszony Bazilika melletti füves területen kézműves foglalkozásokkal, óriás csúszdás légvárral, élő biliárd focival várta a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

 

Markovics Milán Mór őrnagy érdeklődésünkre elmondta: a zarándoklat során a katonáknak nem csak lelki, hanem egyfajta fizikai kapcsolódásra is szükségük van.

„Akinek a lelke rendben van, annak a teste is rendben lesz – szól az eredeti latin mondás és fordítva is. A zarándoklat leképezése az életünknek: van egy keret, az életünk és a halálunk, de a kettő között ott a cél, ahova el akarunk jutni” – vont párhuzamot az őrnagy. Megtudtuk: a tizenegy kilométeres menet közben a közel hatvan főnyi zarándoknak lehetősége volt gyónásra és lelki beszélgetésre is. A Grassalkovich-kastélynál, Teleki Pál sírjánál és Ivánka Imre honvéd ezredes mauzóleumánál rövid imádkozásra is sor került.

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kormány Gábor

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/mi-a-kovasz-vagyunk-a-kenyerben.html

Hírek

Katonazene a Kecskemét csapatának mérkőzése előtt

Nagy nap volt a július 30-ai szombat Kecskemét számára, hiszen hét év után újra az NB I-ben játszhatott focimeccset a város labdarúgócsapata. És nagy nap volt ez Kollár Ernő zászlósnak is, hiszen – mint a csapat lelkes szurkolója – ötvenedik születésnapja alkalmából ő végezhette el a kezdőrúgást a Vasas SC elleni meccsen.

https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/08/kecskemet1-720x480.jpg

Kollár Ernő zászlós, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársa a napokban töltötte be ötvenedik születésnapját. Egyik legjobb barátja a jeles alkalomból nem mindennapi ajándékkal lepte meg a köztudottan nagy Kecskeméti TE-szurkoló zászlóst. Ez pedig nem más volt, mint a kezdőrúgás lehetősége a hét év után az élvonalba visszajutó csapat első hazai meccsén, melyet a Vasas SC ellen játszottak a Széktói Stadionban, közel kétezer néző előtt.

https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/08/kecskemet2-720x480.jpg

Kollár Ernő zászlós „precíz, lendületes és közvetlen személyiség, aki munkaidőn túl sem sajnálja az időt arra, hogy újabb emberekkel szerettesse meg a katonai pályát” – írtuk róla korábban ebben a cikkünkben. Munkájával Gáldonyi Sándor őrnagy, a Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője is elégedett, és mindent megtett, hogy az ünnepet még emlékezetesebbé és személyesebbé tegye a zászlós számára – és egyúttal az iroda egyik legfontosabb feladatához, a honvédség és a társadalom közötti kapcsolatok erősítéséhez is hozzájáruljanak.

Gáldonyi őrnagy ötlete megvalósult. A kezdő sípszót megelőzően az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Budapesti Helyőrség Zenekara adott koncertet: a Europe együttes slágerét, a „The Final Countdown”-t követően a Himnuszt játszották el. Majd a születésnapos katona egyenruhában indította útjára a labdát, és ajándékba még egy mezt is kapott. A meccs végül döntetlennel zárult, és miután a hazai csapat emberhátrányban küzdve harcolta ki az egy pontot, Kollár Ernő zászlós is elégedetten éltethette kedvenc csapatát…

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/katonas-kezdorugas.html

Hírek

Nyitott kapukkal

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az MH Katonai Rendészeti Központ hagyománynak számító, közös családi és nyílt napjára a hőség ellenére is rengeteg látogató érkezett.

Az egész napos programon a budapesti alakulatok, illetve a társ fegyveres szervezetek mutatták be képességeiket, speciális felszerelésüket, feladatrendszerük kiemelt elemeit, és lehetőség nyílt haditechnikai eszközök, járművek megtekintésére. A katonai bemutatók közül a dinamikus harcászati bemutató, a Különleges Díszelgő Csoport látványos alaki programja és a Központi Zenekar térzenéje volt a legnépszerűbb.

A rendezvény számos szórakoztató programban és koncertben bővelkedett. A fellépők között volt a Bon-bon együttes, Vastag Tamás és a Madarak Zenekar. A legkisebbek sem maradtak ki a tervezésből, ők Kovácsovics Fruzsina, a MákosGubás és a Czutor Borsók formáció és Kalap Jakab koncertjén tombolhattak. A színpadon kívül is volt élet: kisvasút, portrérajzolás, arcfestés, ugrálóvár, kézművesfoglalkozás, freestyle foci ragadta magával a gyermekeket.

Fotó: Bankó József

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.