Galéria, Hírek

Románia biztonság- és védelempolitika előadás

Magyar Hadtudományi Társaság, Kiss Károly hadtudományi Klub, Mindenki Hadtudománya elnevezésű rendezvénysorozat 2023.március 9-ei előadásán Kozma Klementina, Románia biztonság- és védelempolitikája címmel tartotta meg prezentációját a Stefánia Palota Pódiumtermében.

Románia megerősödött szerepe elsősorban a NATO-n belül és a transzatlanti térség keleti védelmében egy régóta áhított célja volt Bukarestnek.

Az előadásban röviden szó esett a rendszerváltást követő román külpolitikai törekvésekről, amelyek szerves részét képezik az ország biztonságpolitikai törekvéseinek. Beszélt  a román biztonságpercepció alakulásáról és annak összefüggéseiről az ország atlantista elköteleződésével. Szó volt a NATO keleti bővítésének hatásairól és Románia ebben vállalt szerepéről, ugyanakkor ezen téma mentén említésre került a Moszkvával egyre feszültebbé váló kapcsolat is, melyet elsősorban Bukarest amerikai elköteleződése váltott ki és hevített fel a 2000-es évek folyamán. A román védelempolitika irányvonalai mindezek fényében lettek bemutatva.

Szerk/Fotó: Pete Balázs

Galéria, Hírek

A Kiss Károly Hadtudományi Klub februári előadása

 

Takács Márk százados (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) az orosz-ukrán háború témakörében tartotta meg előadását „2022. szeptemberi ukrán ellentámadás Harkiv régióban. Fordulat a háborúban?” címmel.

Az előadás részletekkel szolgált a régióban lezajlott hadműveletekkel kapcsolatban: elemezte a háborúban álló felek mozgását és a műveletek végrehajtását a kitűzött célok függvényében, mindezt a „nagyobb képre” is figyelve, a stratégiai célokat bemutatva.

Az előadás érdekfeszítő volt, az este zárása képpen pedig a hallgatóság tagjai tehették fel kérdéseiket.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Kiss Károly Hadtudományi Klub

A Kiss Károly Hadtudományi Klub Mindenki Hadtudománya rendezvénysorozat újabb előadását hallgathatták meg az érdeklődők október 13-án, csütörtökön este a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központ Pódium termében.

Az előadás témája az orosz-ukrán háború katonai tapasztalatai voltak. A prezentációt Jójárt Krisztián a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet kutatója tartotta, aki a kialakult konfliktus különböző aspektusait vizsgálta.

Előadásában kitért az orosz-ukrán háború különböző szakaszaira, rávilágított az orosz haderő strukturális problémáira. A rendezvény végén kérdések megválaszolása után tapssal köszöntek el a Kiss Károly Hadtudományi Klub iránt érdeklődők.

Sz. Pete Balázs

Hírek

Ismét Hadtudományi Klub mindenkinek

Csiki Varga Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa, a Magyar Hadtudományi Társaság tagja „Az új amerikai elnök és a nemzetközi biztonságpolitikai helyzet” címmel az amerikai globális szerepvállalás súlypontjait értékelte másfél órás érdekfeszítő előadásában.

Feltettük a kérdést: Merre tart az amerikai biztonságpolitika a Biden-elnökség idején? Választ is kaptunk rá, melyből kiderül, hogy Joe Biden visszatérése a hagyományos multilaterális külpolitikához az amerikai nagy stratégia szempontjából ugyanazt a célt szolgálja, mint a Trump adminisztráció legtöbb lépése, csak más eszközökkel és kevesebb járulékos károkozással. Kiderült továbbá, hogy a poszthegemoniális korszakban az Egyesült Államok nemzetközi elsőségének megőrzését és megújítását, a kihívók – Kína és Oroszország –, valamint a regionális ellenfelek – Észak-Korea és Irán – feltartóztatását és elrettentését helyezi fókuszba. Mindezt Washington legnagyobb hatalmi előnyére, globális, multilaterális szövetségi rendszerének megújítására alapozva. Kína marad az elnökségi ciklus első számú kihívása, amely a gazdasági-technológiai dimenzió mellett egyre nagyobb súllyal válik politikai és katonai kihívássá is. Csiki Varga Tamás azt is hozzátette: „A diplomácia elsősége azonban nem jelent tétlenséget, tehetetlenséget és eredménytelenséget, ugyanakkor a konfliktusokban való szelektív részvétel azt is magával hozza, hogy egyes térségekben és dimenziókban az ellenérdekelt szereplők mozgástere növekedhet.”

A rendezvényről távozóknak lesz min töprengeniük a hétvégén.

Fotó: Kresz Fruzsina

Hírek

Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem

A kritikus infrastruktúra fogalma az utóbbi években kezdett elterjedni a köztudatban és vált prioritássá ennek védelme, pedig ennek jelentősége már a II. világháború alatt is egyértelmű volt. Az előadás során végignézzük, hogy melyek a kritikus infrastruktúra azon elemei, amelyek pusztítása képes ellehetetleníteni egy ország vagy egy haderő működését, milyen potenciális veszélyek fenyegetik, valamint megvizsgáljuk azt is, hogy milyen módon lehet ezeket a leghatékonyabban megóvni.

Helyszín: Színházterem
Belépés díjtalan!

Az előadásra a maximális létszám 160 fő. Az előadásra belépni kézfertőtlenítés és testhőmérséklet- ellenőrzés után lehet, maszk használata kötelező! Az előadás helyjegyes, ültetett!

Hírek

Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem

A mindenkori magyar határőrség jelentős szerepet játszott és játszik hazánk (had)történelmében. Visszatérő előadónk a második világháború után a határőrség 56-os forradalom idején betöltött szerepéről tart izgalmas, a korszakot a hadtudományon keresztül elemző előadást.
Az előadásra a maximális létszám 160 fő. Az előadásra belépni kézfertőtlenítés és testhőmérséklet- ellenőrzés után lehet, maszk használata javasolt! Az előadás ültetett!

Helyszín: Színházterem
Belépés díjtalan!

Hírek

Folytatódik a Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem

Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy A vörösiszap-katasztrófa mentési, helyreállítási és újjáépítési feladatai címmel tartott előadást a katasztrófa 10. évfordulója alkalmából. Dr Muhoray vezérőrnagy, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértője aktív részese volt a tragédiát követő munkálatoknak. A történtek okairól, a katasztrófa lefolyásáról és a következmények elhárításáról, a mentésről és újjáépítésről beszélt az év első katonaszakmai programján.

 

Fotó: Jerkovics Zsófia

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.