Hírek

Úszó Erőd

Mintegy négyszáz fő nevezett a Magyar Honvédség részéről, ennyi az MH Úszó Erődjének létszáma a 41. Lidl Balaton-átúszáson – tájékoztatott az előzetes regisztráció rekordot jelentő nevezési adatairól dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese Révfülöpön, a kikötő melletti labdarúgópályán. A reggeli órákban innen közösen rajtoltak el az Úszó Erőd tagjai, köztük az MH Sportszázad tizenhat katonája. A katonai elöljáró elmondta: a honvédség tagjai, a honvédelmi alkalmazottak nem csupán részt vesznek az ikonikus vízisport-megmérettetésen, hanem a rendezésből és a helyszínek biztosításából is kiveszik részüket. „A túloldalon, a balatonboglári célállomáson például az Úszó Erőd Tábor fogadja az úszóinkat. Az említett helyszínen megpihenhetnek, hűsölhetnek és elfogyaszthatnak egy ebédet az úszás után” – tette hozzá.

„A civil érdeklődőket egy toborzósátor is várja a túloldalon, ahol sok érdekes látványosság, illetve néhány olyan eszköz is kiállításra került, ami érdekelheti őket. Az Úszó Erőd már több mint húsz éve létezik, s a Balaton-átúszás biztosításban már szintén több évtizede részt vesz a Magyar Honvédség. Nagyon nagy szerepe van a honvédségnek abban, hogy az éves Balaton-átúszás egy jól szervezett és biztonságos rendezvény” – értékelt dr. Eleki Zoltán ezredes. A déli parton valóban számtalan kíváncsi fiatal és felnőtt fordult meg a toborzósátor attrakcióinál: a legnagyobb figyelmet a kézi lőfegyverek, a különböző szimulátorok és a lézerlövészet izgalma szolgáltatta.

A hagyományos 5200 méteres úszótávot teljesítők között volt Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is, aki 11 óra 58 perckor – házastársa, Veres István, a Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatója, önkéntes műveleti tartalékos alezredes társaságában – érkezett be a balatonboglári célállomásra, a Platán Strandra. Portálunk kérdésére Novák Katalin elmondta: mintegy három óra alatt teljesítette a kihívást, és tudomása szerint magyar államfő korábban nem úszta át Közép-Európa legnagyobb tavát az 1983 óta megrendezett sportesemény keretében.

„Istvánnal, a férjemmel együtt teljesítettük a Balaton-átúszást, alapvetően azért, mert évről-évre nagyon sokan vágnak neki ennek a távúszásnak, a klasszikus 5,2 kilométer szakasznak. Ezt csak itt, Magyarországon lehet megvalósítani, hiszen a Balaton-átúszás csak Balatonon van. Ez a magyar tengerről is szól, a magyar emberek közösségéről és valahol azért a sportteljesítményről is, mert nagyjából három órát úszunk nyílt vízen” – nyilatkozta célba érkezése után a honvedelem.hu-nak.

Magyarország első női köztársasági elnöke, a Magyar Honvédség főparancsnoka, aki 2022. május 10-én foglalta el hivatalát, portálunknak arról is beszélt, hogy nagyon kellemesen élménynek tudja be az enyhe szellővel és fodrozódással nehezített vízi „pálya” megtételét. „Nagyon jó érzés volt! Végig azt érezte az ember, hogy közösségben van, nekem például István volt a legnagyobb támaszom, akik ott úszott mellettem végig, és hajlandó volt az én tempómban teljesíteni az átúszást” – mondta. Hozzátette: „Jó volt azt is látni, hogy mennyien vágnak neki, köztük a honvédek is. Nagyon jó volt a honvédek sátra előtt elmenni, akárcsak az Úszó Erőd program tagjainak a bíztatását élvezni vagy éppen őket bátorítani.”

A Révfülöp és Balatonboglár közötti Balaton-átúszást eredetileg szombaton rendezték volna, de a bizonytalan, zivatarveszélyes időjárás miatt – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésére hagyatkozva – csütörtökön a halasztás mellett döntöttek a szervezők. Magyarország legnagyobb vízitömegrendezvényét végül rendkívül kellemes, 32–33 Celsius-fokos napsütésben, 25–26 fokos vízhőmérséklet mellett teljesítették a negyvenkilenc országból érkező résztvevők.

 

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld 

Galéria, Hírek

Dandárfutás – május

Megtartottuk május havi dandárfutásunkat Vadászi Norbert ezredes, dandárparancsnok-helyettes vezetésével a Petőfi Sándor laktanyában.

A futást alapos bemelegítés (erőnléti feladatok, nyújtás) előzte meg és levezetés követte.

A betervezett 4 km-es távot a teljes állomány sikeresen teljesítette.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

175 km-es kihívás – teljesítve!

Ma 175 éves a Magyar Honvédség. A 175 km-es kihívást elfogadva az MH BHD állományából csapatokban, illetve egyénileg 60 fő összesen 3557 km-t futott. Nagyon szép teljesítmény! Gratulálunk!

A kihívást teljesítők:

Parancsnokság
Mudra József ezredes, Vadászi Norbert ezredes, Szijártó Richárd ezredes, Kiss Ferenc ezredes

Parancsnokság + Belső Ellenőrzési Főnökség
Homa-Nagy Anita főhadnagy, Kis Adrienn főhadnagy, Serafin Andrea törzszászlós, Petrócziné Markstein Alexandra törzsőrmester

Biztonságtechnikai Alosztály + Helyi Biztonsági Felügyeleti Alosztály
Ambrus Csongor hadnagy, Hajzer Tibor hadnagy, Valek Zsófia hadnagy

Jogi és Igazgatási Főnökség
„1. csapat”: Dr. Nyári Szilvia alezredes, Dr. Kozma Győző főhadnagy, Dr. Sebestyén Marcell hadnagy
„2. csapat”: Dr. Jakabné Dr. Hirsch Ildikó őrnagy, Dr. Vörös Mónika Melinda hadnagy, Domokosné Dr. Gőcze Nóra hadnagy, Gárdonyi Fanni honvédelmi alkalmazott
„3. csapat”: dr. Dóczi Barna hadnagy

Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Referatúra
Bálint Csaba István hadnagy, Dióka Juliánna őrmester

Támogató Zászlóalj
„1. csapat”: Lovász Zoltán őrnagy, Krendl Róbert főhadnagy, Gergácz Liliána hadnagy, Török László hadnagy
„2. csapat”: Mosonyi Levente őrvezető, Juhász Áron őrvezető, Pál Nikolett közkatona, Várhegyi Balázs közkatona

Javítószázad
„A javítók”: Szarka Gábor főhadnagy, Kelemen Zsolt zászlós, Kiss Róbert honvédelmi alkalmazott

gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály
Réti Gergely zászlós

Logisztikai Főnökség
Magyarné Antal Zsuzsanna zászlós, Tóth Etelka főtörzsőrmester

Logisztikai Főnökség Haditechnikai Részleg
Paziczki Ferenc őrnagy, Váczi István törzszászlós, Mészáros Lajos őrmester, Szőke Krisztián őrmester

Kiképzési Főnökség
Róth-Farkas Erika százados

Hadműveleti Főnökség
„Szurmay G3 Running Team”: Csutáné-Pataki Gabriella őrnagy, Kucsik Péter őrnagy, Zeller Zoltán főhadnagy, Vulevity Péter főhadnagy

Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Igazgatóság
„PDRIcsajok”: Koós Hajnalka őrnagy, Hutter Ildikó százados, Antal Renáta hadnagy, Juhász Tímea zászlós

HM Objektumok Üzemeltetési Igazgatóság
Varga István alezredes, Salamon Balázs alezredes, Molnár Gábor törzszászlós

HM Ügyeleti Osztály
Balogh Sándor alezredes, Nagy Lajos Csaba alezredes, Szabó László alezredes, Bacskai Gergő törzsőrmester

HM Ügyviteli Osztály
Mátyás Zoltán alezredes, Mák Zoltán őrnagy, Diószegi Dávid hadnagy, Nyeste Erika őrvezető

Galéria, Hírek

175 km-es kihívás teljesítve

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke által életre hívott kihívást elfogadva a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) vezető állománya határidő előtt, 2023. március 17-ig teljesítette a 175 km-es távot.

A kihívást a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédség megalakulásának 175 éves évfordulója alkalmából hirdette meg.

A kihívást Mudra József ezredes, az MH BHD dandárparancsnoka, Vadászi Norbert ezredes, dandárparancsnok-helyettes, Szijártó Richárd ezredes, dandárparancsnok-helyettes és Kiss Ferenc ezredes, törzsfőnök teljesítették.

Fotó: Bankó József

https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/03/web_BHD8644-1-720x480.jpg
Galéria, Hírek

CISM Day Run – Dandárfutás

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire − CISM) 1948. február 18-án alakult meg azzal a céllal, hogy a sporton keresztül népszerűsítse a békét a nemzetek hadseregei között. 2006 óta a CISM tagországok katonái, honvédelmi alkalmazottai közös futással ünneplik meg az évfordulót, amelyhez a Magyar Honvédség 2015-ben csatlakozott.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Dandárfutás

Az állomány részére előírt napi testmozgás formában tart minket. 💪 Az immár szokásos dandárfutásunk is ezt támogatja és közösségépítésnek is kiváló program. 🤩🦵🤝

Sikeresen hajtottuk végre novemberi laktanya futásunkat.

 

Fotó: Bankó József

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.