Videó

MH BHD 2022 ÉVÖSSZEGZŐ FILM

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a 2022-es évben is feladatokban, munkában gazdag, de egyben sikeres, eredményes évet zárt! Ezen történésekből, emeltünk ki egy-egy eseményt, amely az elmúlt évben jellemzett minket.

Készítette: Pete Balázs

Galéria, Hírek

2022-es évzáró, ünnepi állománygyűlés

MEGTARTOTTA A 2022-ES ÉVET ZÁRÓ, ÜNNEPI ÁLLOMÁNYGYŰLÉSÉT AZ MH BHD ÁLLOMÁNYA

Az év végéhez közeledve az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (továbbiakban: MH BHD) állománya állománygyűlés keretében összegezte 2022 eredményeit és a közelgő karácsonyi ünnepek alkalmából ünnepi műsort tekinthetett meg december 14-én Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában.

A kiemelt alkalmat Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai Elemzésért és Humánpolitikáért Felelős államtitkára, Dallos Gyula, a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinet miniszteri biztosa, Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka, Bartha László ezredes, az MH Katonai Rendészeti Központ mb. központparancsnoka és további meghívott vendégek tisztelték meg jelenlétükkel.

Az adventi időszak utolsó hete érkezett el - ez alkalomból Mudra József ezredes, dandárparancsnok meggyújtotta az adventi koszorú 4. gyertyáját.

A dandárparancsnok köszöntőjében kitért a közelgő karácsonyi ünnepekre, a családi körben töltött idő fontosságára, egyúttal az állomány minden tagjának a feladatokban bővelkedő év lezárásaként nyugodt, békés készülődést és boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánt.

Advent időszaka és a karácsonyi ünnepek elérkezése alkalmából ünnepi beszédet mondott Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök a HM Tábori Lelkészi Szolgálatának képviseletében.

Mudra ezredes évértékelőjével folytatódott a rendezvény: a parancsnok beszédében kitért az MH BHD szervezeti elemeire, a dandár által ellátott rendkívül szerteágazó feladatkörökre és az elvégzett feladatokat részleteikben is értékelte, elismerve az alegységek állománya által nagy odaadással végzett munkát. A parancsnok elégedetten jelentette ki, hogy a 2022-es évet sikeresen zárta a szervezet.

A dandárparancsnok az alakulat érdekében végzett, valamint a Honvéd Huszár Díszegység megalakításában és kiképzésében végzett támogató munkája elismeréséül emléktárgyat adományozott Gion Gábor államtitkár Úrnak és Dallos Gyula miniszteri biztos Úrnak.

Ezt követően kinevezések és elismerések átadására került sor. Mudra ezredes a 2022. évi feladatok kiemelkedő teljesítéséért és huzamosabb időn át végzett eredményes munkájáért csapatérmét adományozott az Év Katonája és az Év Honvédelmi Alkalmazottja címmel díjazottaknak, illetve átadásra kerültek az Év Női- és Férfi Sportolója díjak is. A díjban részesülők méltán lehetnek büszkék, mivel e kitüntető címeket szavazás útján lehet elnyerni, egy-egy díj odaítélése pedig számos bajtárs, elöljárók és beosztottak elismerését testesíti meg.

E díjak átadását követően elismerést vehettek át középiskolai képzésben résztvevő honvéd kadét hallgatók és dandárunk állományának további tagjai.

section-fabadad
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/12/web_BHD4415-488x325.jpg
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/12/web_BHD4355-488x325.jpg

Az állománygyűlés lezárultát követően a résztvevők az ünnepi műsort tekinthették meg.

A 2022-es év számos történéséről - állami ünnepeken ellátott és protokolláris feladatainkról, a gyakorlatokról, dandársorakozókról- és futásokról, laktanya látogatásokról és kulturális-, családi programjainkról - készült mozgóképes anyagból a Kommunikációs Alosztály készített egy, a dandár évét és a szervezeti elemeket bemutató rövidfilmet.

A filmben a dandár állományába tartozó katonák és polgári állomány tagjai közül sokan jelentek meg egy-egy snitt erejéig; a rövidfilm úgy mutatja be szervezetünket, mint az azt alkotó személyek összességét, hiszen az elvégzendő feladatokat csakis csapatban dolgozva, egymás munkavégzését támogatva lehet az elvárt magas színvonalon végrehajtani.

A film bővelkedett felemelő pillanatokban – különösen jó érzés volt az elmúlt időszak felidézhető pillanatain keresztül visszatekinteni a 2022-es évre, így a levetített filmes összefoglaló nagy sikert aratott a közönség körében.

Az ünnepi műsor zárásaként az MH BHD Budapesti Helyőrség Zenekarának fellépése következett. A zenekar az ünnepi alkalomra ismert szerzeményekből álló műsorszámmal készült.

Elsőként John Rutter „Candlelight Carol” című klasszikus zenei tételének átdolgozását hallgathatta meg a közönség, melyet Tósoki Anikó és Rácz István őrnagy, tábori lelkész által szavalt költemények kísértek.

A zenekar feldolgozásában elhangzott a Europe „Final countdown” című szerzeménye, majd a „Hair” című, világszerte ismert és népszerű musicalből játszottak összeállítást a katonazenészek. A musicalből elhangzó dalokat Bánfi Csaba törzsőrmester énekelte szólóban. A zenei és lírai műsor lenyűgözte a hallgatóságot – a méltán elismert katonazenekar tagjai egy kiválóan összeállított programmal lepték meg az állománygyűlésen résztvevőket és hozták el számukra a közelgő karácsonyi ünnepek hangulatát.

Fotó, szöveg: Bankó József

Galéria, Hírek

A 32. NHD évzáró állománygyűlése

Megtartotta 2022-es évzáró állománygyűlését a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állománya

 

Az év végéhez közeledve az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (továbbiakban: 32. NHD) állománya megtartotta évzáró állománygyűlését.

Zsolnai Tamás ezredes köszöntötte az állomány tagjait, majd beszédében értékelte a „32-esek” által a 2022-es év során ellátott feladatokat.

Az elmúlt évben számos változás történt a szervezet életében, mint például a díszelgő feladatok ellátása során használt fegyverek cseréje új típusra vagy a korábban alegységként működő huszárság különválása és az MH BHD Honvéd Huszár Díszegység (HHD) néven történt megalakulásuk.

A vezetői állományt érintő változás is történt az év során: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2022. októberében ezredesi rendfokozatba léptette elő és egyúttal az MH BHD, 32. NHD vezetőjeként parancsnoki beosztásba helyezte Zsolnai Tamás korábbi parancsnok-helyettest.

Zsolnai ezredes méltatta a teljes állomány kitartó munkáját, megköszönte a kiváló szinten történő feladatvégrehajtást. Kiemelte, hogy a 2022-es évet a változásokhoz alkalmazkodva, sikeresen zárta a szervezet és a 2023-as év terveiről is szólt.

section-cf735a1
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/12/web_BHD4020-488x325.jpg
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/12/web_BHD4068-488x325.jpg

Zsolnai ezredes beszéde végén kitért a közelgő karácsonyi ünnepekre is, az állomány minden tagjának békés készülődést és boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánt.

Az állománygyűlés elismerések átadásával zárult.

 

Az állománygyűlést követően Dr. Ujházy László ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vezetéstudományi és Közismereti Tanszékének tanszékvezetője tartott előadást „Aktuális vezetéselméleti kérdések. A jelenkor vezetői kihívásai” címmel.

Fotó, szöveg: Bankó József

Galéria

A Stefánia Irodalmi Társulat karácsonyi előadása

Az idei évben karácsonyi összeállítással lépett utoljára színpadra a Stefánia Irodalmi Társulat Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. Az előadók „Szívekben legyen karácsony” címmel adtak nagy sikerű estet Tósoki Anikó szerkesztésében és rendezésében, sok zenével és verssel.

Többek között Ady Endre, József Attila, Zelk Zoltán, Szabó Lőrinc, Szilágyi Domokos, Juhász Gyula, Kányádi Sándor versei voltak hallhatók. A Társulat tagjai: Ács Enikő énekes, gitáros, Majtényi Judit grafikus, Tósoki Anikó és Rácz István őrnagy, tábori lelkész.

Az érdeklődők a Társulat következő elődását 2023. január 23-án láthatják, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten, "Havazás lennék" címmel.

Szöveg: Tósoki Anikó

Fotók: Bankó József

Galéria, Hírek

Szent Korona menekítési megemlékezés, 2022

A Szent Korona 1944−45-ös menekítésének utolsó, még Magyarországon található állomásaira, Velemre és Kőszegre látogattak el az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (továbbiakban MH BHD) és az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (továbbiakban: MH BHD 32. NHD) Honvéd Koronaőrség állományának tagjai.

Velem községben az egykori Stirling-villa területén található azon emlékhely, ahol a nemzeti ereklyénket 1944. december 29-től, 1945. március 19-ig őrizték a koronaőrök. Az óvóhelyet anno egy utász alakulat építette ki a Stirling-villa közelében lévő gyümölcsösben. A korona őrzési helyét napjainkban egy szűk óvóhely kiépített bejárata és egy faragott emléktábla hívatott jelölni.


A Velemen tartott megemlékezés során a Polgármesteri Hivatal képviseletében Pálffy György Csaba képviselő, az MH BHD nevében Mudra József ezredes, dandárparancsnok, Balázs Tibor főtörzszászlós, a dandár vezénylőzászlósa, Zsolnai Tamás ezredes, a 32. NHD parancsnoka, Dr. Szolcsánszky Márton alezredes, a 32. NHD parancsnokhelyettese és Roxin István őrnagy, a Honvéd Koronaőrség parancsnoka helyeztek el koszorút.

Ezt követően Kőszeg városában tettek látogatást a megemlékezők, ugyanis 1944. decemberének első heteiben itt őrizték a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. Időrendben ezután a velemi őrzés időszaka következett, majd 1945. március 20-tól az erre a célra épített óvóhelyen, a koronaőrző bunkerben lettek elhelyezve ereklyéink 1945. március 28-ig.


A II. világháború során komoly megpróbáltatásokat kellett kiállnia a relikviáknak és csak 33 éves külföldön történő száműzetést követően, 1978. január 06-án térhetett vissza az Amerikai Egyesült Államokból hazánkba a Szent Korona.

Kőszegen a Polgármesteri Hivatal nevében Básthy Béla polgármester és a polgármesteri hivatal képviselői és az MH BHD vezetői állománya helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A megemlékezések helyszínein ünnepi beszédet mondott Sarkadi Attila hadnagy és Szőke Károly százados tolmácsolásában ünnepi szavalatot hallgattak meg az egybegyűltek.

Szöveg: Roxin István őrnagy
Fotók: Bankó József

Galéria, Hírek

Ünnepi hangulatot teremtett a fúvószene

A Budapesti Helyőrség Zenekara fúvószenekari koncerttel varázsolt ünnepi hangulatot a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Színháztermébe.

A teltházas előadás az új karmester-helyettesnek, Orbán Ádám főhadnagynak a bemutatkozó estje is volt egyben, aki 2016 óta tubásként volt a zenekar tagja. Nagy Zsolt Gábor őrnaggyal, a zenekar karmesterével felváltva vezényelték le a hangversenyt.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett Mudra József ezredes, az MH BHD parancsnoka, Vadászi Norbert ezredes, parancsnok-helyettes, Zsolnai Tamás ezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka, illetve Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere.

section-55320a8
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/12/6394a4072f028328397762-488x325.jpg
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/12/6394a404a7003816205904-488x325.jpg

Szöveg: Bányász Eszter

Fotó: Szováthy Kinga

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/unnepi-hangulatot-teremtett-a-fuvoszene.html

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.