Hírek

Állománygyűlésen a 32-esek

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred szeptember 6-án tartotta meg soron következő állománygyűlését.

Zsolnai Tamás ezredes, a 32. Testőrezred parancsnoka beszédében aktuális információkat osztott meg a katonákkal, értékelte a 2023-as évben már lezárult feladatokat és megfogalmazta az állomány számára a következő hónapok kiemelt teendőit. Köszönetét fejezte ki az állomány által ellátott szolgálat során tanúsított kimagasló szakmai és emberi hozzáállásért.

Zsolnai ezredes a beszédet követően Kiss Ferenc ezredessel, az MH BHD törzsfőnökével közösen elismeréseket és ezredparancsnoki dicséreteket adott át k.
Az idei év kiemelt feladata volt Ferenc pápa április végi, három napos budapesti látogatása, mellyel kapcsolatos katonai tiszteletadással ellátott feladatok elismeréseként pápalátogatási emlékérmet vehetett át közel 100 fő – az elismerések egy részének átadására az állománygyűlés alkalmával került sor.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Ünnepi állománygyűlés a Honvédelem napja alkalmából

A Honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottunk a Petőfi Sándor laktanyában.

Ünnepi köszöntő beszédet mondott Kalóczkai Zsolt főtörzsőrmester, melyben megidézte a Magyar Honvédség 175 évvel ezelőtti megalakításának időszakát: „A Honvédelem napja történelmünk egyik legdicsőbb eseményéhez kapcsolódik. Ez a nap Budavár 1849. évi visszafoglalásának napja. Három hetes ostrom után ezen a napon foglalta vissza az osztrák csapatoktól az ország fővárosát a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg.”

Hangsúlyozta, hogy a Honvédelem napján a katonai múltra való emlékezés mellett korunk honvédei katonai esküjük üzenetét is felidézik: „Ne feledjük, hogy eskünkben életünket és vérünket ajánlottuk hazánk és a magyar nemzet szolgálatába. Legyünk önmagunkkal szemben követelménytámasztók és bízzunk magunkban. Legyünk pajzs, amely óv és véd.”

A beszédet követően parancsnok és határozatok ismertetése következett: az előléptetések mellett a kimagasló minőségű feladatvégrehajtást és a szolgálatban töltött éveket elismerő okleveleket, emléktárgyakat adott át Mudra József ezredes, a dandár parancsnoka.

Az ünnepi állománygyűlést Mudra József ezredes, dandárparancsnok és Szijártó Richárd ezredes, dandárparancsnok-helyettes pohárköszöntője zárta, melyben elismerésüket fejezték ki a szolgálatot végző katonai és civil állomány részére.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Részt vettünk a Te szedd! hulladékszedési akcióban

Alakulatunk is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2023 országos környezetvédelmi akcióhoz: két helyszínen gyűjtöttünk össze a környezetben elhagyott, illetve kidobott, szándékosan kihelyezett hulladékot 2023. április 28-án, csütörtökön.

Budapest 11. kerületében található bázisunk, a Petőfi Sándor laktanya, így megtisztítandó területeket is a kerületünkben kerestünk - választásunk végül a Kamaraerdőre esett.

section-4d86840
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/05/web_BHD1355-450x300.jpg
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/05/web_BHD1196-450x300.jpg

A szemétszedést itt kezdtük meg, kis csapatokra bontva fésültük át a területet. Meglepő módon, a sokak által járt útvonalakat tisztán találtuk, itt csak kisebb fogásokra leltünk, azonban az alapos „kutatómunka” meghozta eredményét: egy erdei ösvénytől néhány lépésre fedeztünk fel egy nagy lerakatot. Sajnálatos, hogy valaki(k) által kihelyezett nagy mennyiségű, háztartásból származó lom, ruházat és egyéb hulladék lapult a fák tövében – ezen a helyszínen tudtuk megtölteni a zsákok nagyobb részét. Az összegyűjtött hulladéktól így mentesült ez a helyszín is és a szemeteszsákokat az előírt módon, lezárva, jól látható helyre kihelyezve hagytuk hátra az akció szervezőinek, későbbi begyűjtésre.

Második helyszínként a Petőfi laktanya közvetlen környezetét választottuk ki, a környező utcákon, a lakóövezetben kerestünk és találtunk is eldobott hulladékot.

Dandárunkat képviselve 15 fő 40 zsáknyi hulladékot gyűjtött össze néhány óra leforgása alatt.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amely az idei évben 11. alkalommal került megrendezésre az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Az országos akció szervezője és koordinátora az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI).

Fotó: Bankó József

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.