Galéria, Hírek

Kadétok pályaorientációs napon a Petőfi laktanyában

Pályaorientációs napon fogadtuk a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium 20 kadétját a Petőfi Sándor laktanyában.

A diákok az MH BHD 32. Testőrezred Lövészzászlóalj katonáinak szakmai segítségével először alaki feladatokat gyakorolhattak a laktanya alakulóterén, majd a dandár gépjárműparkjába tartozó technikai eszközökkel ismerkedhettek meg testközelből.

section-fabadad
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/05/web_BHD7432-488x325.jpg
https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2023/05/web_BHD7391-488x325.jpg
Hírek

Honvéd kadét diákokat fogadtunk

Újra honvéd kadét szakos diákokat fogadtunk a Petőfi Sándor laktanyában. A BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikum kadét osztályainak hallgatói tantermi órákon és szabadtéri foglalkozásokon keresztül mélyítik el szakismereteiket.

Fotó: Bankó József

Galéria, Hírek

Alakiasságból kiváló!

Alaki szemlét tartottak az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál január 26-án, csütörtökön, Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában. A kiképzési foglalkozást megtekintette Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke.

Egységes és szabályos. E két legfontosabb erény jellemezte az alakulótéren felsorakozott katonákat. Első mozzanatként a dandártörzsből kijelölt bizottság ellenőrizte az állomány egyéni ápoltságát, öltözetét, felszerelését és a fegyverek karbantartottságát. Ezt követően – egyebek mellett – sor került az alegységek és a katonák alaki felkészültségének, illetve a szolgálati elöljárók ismeretének ellenőrzésére. A fegyveres alaki fogások teljesítése közben ugyanúgy szemügyre vették a végrehajtó- és a parancsnoki állomány felkészültségét is: a vigyázzállást, a sapka levételét és felhelyezését, a fegyverfogásokat, az egyéni tiszteletadást, az alakzatból történő kilépést, az elöljáróhoz való menetet, a jelentést és a jelentkezést, valamint a távozást.

Az alegységek – kiemelt figyelmet fordítva a kötelékek egységes mozgására – menetdalt énekelve vonultak el az elöljárók előtt, a díszmenetet követően pedig Antal László dandártábornok elismerő hangon elmondta: „kiváló” értékelést kapott a felsorakozott állomány.

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Rácz Tünde

Galéria, Hírek

Felkészülés alaki szemlére

Alaki szemlére készülünk a héten a Petőfi laktanya alakulóterén - intenzíven, naponta 4 órában történik a megszabott feladat begyakorlása. A foglalkozások célja, hogy az alaki fogásokat, mozdulatokat tökéletesre csiszoljuk.

Fotók: Bankó József, Pete Balázs

Galéria, Hírek

Zenés őrségváltás és huszártánc a Sándor-palota előtt

https://bhd.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2022/06/62adf99c21fe3680349091-720x480.jpg

A program az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Budapest Helyőrség Zenekar térzenéjével kezdődött a Sándor-palota előtti Szent György téren, majd pontban délben megjelentek a Honvéd Palotaőrség katonái, akiknek fegyveres alaki bemutatója ismét óriási sikert aratott.

forrás: https://honvedelem.hu/hirek/zenes-orsegvaltas-es-huszartanc-a-sandor-palota-elott.html

 

Hírek

Újra áll a Sándor-palota díszőrsége

A Sándor-palotát 2012 óta őrzi az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) 32. Nemzeti Honvéd Díszegység kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség. A díszegység emlékeztet a 32-es bakák hírnevére és a díszelgés hagyományára. A Köztársasági Elnöki Hivatal védelme mellett, hivatottak a Szent Korona őrzésére, valamint az állami és a fővárosi protokolláris feladatok ellátására.

Farkas Gábor András százados, a Honvéd Palotaőrség parancsnokhelyettese érdeklődésünkre elárulta: március 17-én kapták az elöljárói parancsot, miszerint a palotaőrséget, a koronavírus helyzetre való tekintettel határozatlan ideig szüneteltetni kell. „A Sándor-palota díszőrségét július 1-jén, szerdán állítottuk fel újra, változatlanul tizenöt fővel” – mondta a százados.

A katonás rendben felsorakozó palotaőrök délben látványos fegyveres alaki bemutatót tartottak, amellyel lenyűgözték mind a hazai, mind a külföldi vendégeket. Az őrségváltásra turisták tucatjai voltak kíváncsiak: a dobpergés már tizenkét óra előtt a térre csalogatta az érdeklődőket.

„Mi vagyunk a Magyar Honvédség első számú megjelenítői a hazánkba érkező turisták szemében: amikor egy szervezett idegenvezetés keretében meglátogatják a főváros látványosságait, akkor a budai várban, a Sándor-palota előtt találkozhatnak először a Magyar Honvédséggel, a díszőrök képviseletében” – hangsúlyozta a Honvéd Palotaőrség parancsnokhelyettese. Farkas Gábor András százados hozzátette: a gyerekek mindig csodálkozó szemekkel figyelik a díszőröket, fegyelmezett, szinte mozdulatlan kiállásuk miatt azt hiszik, hogy bábuk és meglepődnek, amikor megmozdulnak.

A Köztársasági Elnöki Hivatal protokolláris őrzését ellátó palotaőrség július 1-től újra óránként tart őrségváltást, délben pedig, látványos fegyveres alaki bemutatót a budai várnegyedbe látogatók számára.

 

Fotó: A szerző felvételei

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.