MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2021. június 04. 14:26
Szerző: Kresz Fruzsina
„Le kell győznünk azokat a kihívásokat, amiket az élet görget elénk!”

Mudra József ezredes egy év megbízott dandárparancsnoki tevékenységet követően 2021. május 25-ei hatállyal került kinevezésre az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoki beosztásba. Az elmúlt év váratlan kihívásairól, dandárparancsnoki feladatairól és a jövőbeli célkitűzésekről beszélgettünk vele.

tablo.jpg

„Olyan nehézségekkel kerültünk szembe az elmúlt egy évben, amilyennel az emberiségnek generációk óta nem kellett megküzdenie. A jelenleg is tartó világjárvány új típusú, a teljes társadalmat érintő kihívásokkal állított szembe valamennyiünket, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt.” – kezdi a beszélgetést az ezredes. Hozzátette, a pandémia miatt sok tekintetben átalakuló munkakörülmények ellenére a Dandár feladatainak száma nem csökkent. Alaprendeltetéséből adódó tevékenysége mellett a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatosan meghatározott, új feladatokban is aktívan szerepet kellett vállalni, úgy, hogy közben a személyi állományt sem kímélte a vírus. A déli és az északi határszakasz védelmén túl a budapesti és pest megyei közintézmények fertőtlenítésével, az őrzés-védelmi és járőrfeladatokban való közreműködéssel, az egészségügyi intézményekben való folyamatos jelenléttel és az oltópontok támogatásával katonáink napról napra bizonyították a haza iránti rendíthetetlen elkötelezettségüket, és példamutató szolgálatukkal tették mindenki számára láthatóvá a Magyar Honvédség és a Szurmay Dandár erejét, kitartását és elhivatottságát. „Meggyőződésem, hogy a Magyar Honvédség többi alakulatához hasonlóan, a bajtársak áldozatkész tevékenységükkel, ebben a nehéz helyzetben tanúsított helytállásukkal erősítik az állampolgárok rólunk alkotott pozitív képét és biztonságérzetét, mely alapot teremt a társadalom elismerő bizalmának kivívására.” hangsúlyozta Mudra ezredes. Továbbá azt is hozzátette, hogy ebben a lelkileg is küzdelmes időszakban két nagyobb projektet is megvalósított a Dandár: „2021. január elsejétől átvettük a Karmelita kolostor élelmezési ellátását és az állami, valamint a katonai protokollba beillesztésre kerültek a Huszárság díszelgési feladatai, létrehoztuk a Honvéd Huszár Díszalegységet.”

367a8582.jpg

Mudra József ezredes 2015. október 16-tól először megbízott, majd kinevezett dandárparancsnok-helyettesként végezte munkáját az alakulat parancsnoka mellett. A logisztika, a pénzügy és a beszerzés területén a feladatok 80% hozzá tartozott, így amikor 2020. április 20-án megbízással átvette a dandárparancsnoki beosztást, a feladatrendszer nagy részét már jól ismerte. A korábbi parancsnok által közvetlenül ellátott feladatok, mint például az állami és katonai protokoll feladatokon, értekezleteken, központi rendezvényeken, és konferenciákon való részvétel, bizonyultak új szerepkörnek a számára.

Előző logisztikai beosztásaim révén mindig kapcsolatban voltam a Dandár parancsnoki és végrehajtó szakállományával, támogattam munkájukat és egy rendkívül jó és közvetlen munkakapcsolat alakult ki köztünk. Akkoriban nem is gondoltam, hogy ennek az alakulatnak leszek egyszer a dandárparancsnoka.”- emlékezett vissza régebbi beosztásaira az ezredes, aki hozzátette, hogy június hónapban kerül végrehajtásra a dandárparancsnoki beosztás ünnepélyes keretek közötti átadás-átvétele. Ezen a jeles rendezvényen a katonai szervezetet önmagában megtestesítő szimbólum, a csapatzászló kerül átadásra a leköszönő parancsnok és az új parancsnok között az alakulat személyi állománya és a meghívott vendégek jelenlétében. Az ezredes továbbra is hatékony együttműködést tervez az alakulat előző dandárparancsnokával, Baráth Ernő dandártábornokkal, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnokával.

Mudra ezredes a beszélgetés végén megfogalmazta, hogy a jelenlegi bizonytalan járványügyi helyzetben optimistának kell lenni, de most nehezebb hosszútávú célokat kitűzni, hiszen a vírus bármikor közbe szólhat. Kiemelten fontosnak tartja ebben az időszakban, hogy a leterheltség csökkenése után a személyi állományt pihentetni tudják. „Az elmúlt, több, mint egy év igencsak nagy terhet rótt katonáinkra, honvédelmi alkalmazottainkra és munkavállalóinkra, hiszen időt és energiát nem kímélve, vállvetve hajtották végre a meghatározott feladatokat napról napra.” – emelte ki a dandárparancsnok.

0420_parancsnoki_atvetel.jpg

A Dandár – ahogy az elmúlt években – a jövőben is igyekszik legjobb tudása szerint megfelelni az elöljáró elvárásainak és maximálisan végrehajtani az alaprendeltetésből fakadó-, illetve az azon felül felmerülő feladatokat azzal a szemlélettel, hogy a Dandár szervezetét, működését a kor, az idő, a pillanat kihívásaihoz kell igazítani.

Fotó: Kun-Orosz Adrienn, HM Zrínyi Nonprofit Kft

 

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Honvéd művésztelep zárás
2021. június 11. 11:22 (11 db kép)
Zrínyi Miklós élő öröksége
2021. június 11. 11:18 (11 db kép)
„Megtisztelő, hogy az ország első katonája lehettem”
2021. június 01. 09:07 (11 db kép)
Emberségből példát, vitézségről formát
2021. május 31. 14:48 (11 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek