MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2021. szeptember 10. 11:23
Szerző: MH BHD
Ismét Hadtudományi Klub mindenkinek

A Kiss Károly Hadtudományi Klub Mindenki Hadtudománya rendezvénysorozat újabb előadását hallgathatták meg az érdeklődők szeptember 09-én, csütörtökön este a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban.

Csiki Varga Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa, a Magyar Hadtudományi Társaság tagja „Az új amerikai elnök és a nemzetközi biztonságpolitikai helyzet” címmel az amerikai globális szerepvállalás súlypontjait értékelte másfél órás érdekfeszítő előadásában.

365a9522.jpg

Feltettük a kérdést: Merre tart az amerikai biztonságpolitika a Biden-elnökség idején? Választ is kaptunk rá, melyből kiderül, hogy Joe Biden visszatérése a hagyományos multilaterális külpolitikához az amerikai nagy stratégia szempontjából ugyanazt a célt szolgálja, mint a Trump adminisztráció legtöbb lépése, csak más eszközökkel és kevesebb járulékos károkozással. Kiderült továbbá, hogy a poszthegemoniális korszakban az Egyesült Államok nemzetközi elsőségének megőrzését és megújítását, a kihívók – Kína és Oroszország –, valamint a regionális ellenfelek – Észak-Korea és Irán – feltartóztatását és elrettentését helyezi fókuszba. Mindezt Washington legnagyobb hatalmi előnyére, globális, multilaterális szövetségi rendszerének megújítására alapozva. Kína marad az elnökségi ciklus első számú kihívása, amely a gazdasági-technológiai dimenzió mellett egyre nagyobb súllyal válik politikai és katonai kihívássá is. Csiki Varga Tamás azt is hozzátette: „A diplomácia elsősége azonban nem jelent tétlenséget, tehetetlenséget és eredménytelenséget, ugyanakkor a konfliktusokban való szelektív részvétel azt is magával hozza, hogy egyes térségekben és dimenziókban az ellenérdekelt szereplők mozgástere növekedhet.”

365a9488.jpg

A rendezvényről távozóknak lesz min töprengeniük a hétvégén.


Fotó: Kresz Fruzsina

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
„Szabadság, szerelem!” – és alkotótábor
2021. október 26. 09:45 (9 db kép)
Isten éltesse Ezredes úr!
2021. október 24. 09:55 (9 db kép)
Ünnepi állománygyűlés
2021. október 22. 12:24 (9 db kép)
TeSzedd!
2021. október 22. 11:15 (9 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek