MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2020. november 16. 15:19
Szerző: Ördög Kovács Márton
A katonák több fronton segítik a járvány elleni védekezést

A koronavírus-járvány elleni védekezés során szükségessé vált ellenőrző járőrszolgálat katonai szerepvállalásáról tartott sajtótájékoztatót Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes november 16-án, hétfőn, Budapesten.

5fb281bb03159152854963.jpg

A rendőrséggel közösen végzett járőrfeladatokkal kapcsolatban a parlamenti államtitkár elmondta: a Magyar Honvédség - folytatva az elmúlt hónapok gyakorlatát - a határmenti feladatok ellátása mellett a köztereken is segítséget nyújt a rendőrségnek a közrend és közbiztonság, valamint a veszélyhelyzeti szabályok és a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében, fenntartásában.

„A koronavírus-járvány első szakaszában egyértelműen megmutatta az ország, hogyan kell összefogni, hogyan kell viselkednünk, amikor ilyen kihívásokkal állunk szemben. Azt, hogy az első szakaszt az ország meg tudta nyerni, elsősorban a magyar emberek fegyelmezettségének, az időben bevezetett kormányzati rendszabályok hatékonyságának és az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók, mentősök áldozatos és kitartó munkájának köszönhettük” - hangsúlyozta Németh Szilárd.

5fb281bbbf12d752529444.jpg

A honvédelmi tárca miniszterhelyettese tájékoztatójában kiemelte: a Magyar Honvédség az egészégügyre nehezedő nyomás, valamint az orvosok, ápolók leterheltségének csökkentése érdekében 93 kórházban segíti a járvány elleni védekezést. A katonák ezen túlmenően további 51 kórházban látják el a kórházparancsnoki feladatokat.

Németh Szilárd hozzátette: a katonák olyan feladatok ellátásban segítenek, melyek nem igényelnek egészségügyi szakképzettséget. Ennek értelmében – többek között - fizikai és logisztikai munkák ellátásával, valamint a hőmérőzésben és az adminisztrációban keletkező feladatok elvégzésével veszik ki részüket a védekezésből.

5fb281bc5b66c639025772.jpg

A járőrszolgálatot teljesítő katonák fegyverviselését érintő ellenzéki kifogásokkal kapcsolatban Németh Szilárd elmondta: a katonák - a szolgálati szabályzatnak megfelelően - egyéni felszerelésben végzik a munkájukat a számukra kijelölt szolgálati helyen. Mivel a katonák által viselt modern fegyverek részei az egyéni felszerelésüknek, ezért a honvédek fegyveres jelenléte teljes mértékben megfelel a hatályos jogszabályoknak.

Fotó: Kismartoni Mátyás

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Esküt tettek
2021. január 14. 15:27 (9 db kép)
Határszolgálat újévkor is
2021. január 02. 15:26 (9 db kép)
A Szent László Kórháznál segítettünk
2020. december 23. 08:04 (9 db kép)
Szurmay Sándor 160. születésnapjára
2020. december 19. 09:24 (9 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek