MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2018. október 29. 14:54
Szerző: Faragó Fanny
„Volt egyszer egy misszió”
Ősbemutató a Stefánia Palotában

A Missziós történetek előadássorozat keretében tartottak rendhagyó filmvetítést a napokban Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

Negyvenöt évvel ezelőtt, 1973. január 27-én indult útnak a magyar katonák első kontingense az úgynevezett modern kori békefenntartó misszió teljesítésére, Vietnamba. Dr. Kovács Tamás nyugállományú altábornagy, egykori legfőbb ügyész 1973-ban vett rész a vietnami békefenntartásban.

„Szinte alig beszélünk Afganisztán árnyékában arról a misszióról, amelyben több száz magyar katona szolgált. Annak idején nehezítette a dolgunkat a tapasztalat hiánya, hiszen a második világháború után ez volt a magyarok első békefenntartó küldetése” - árulta el érdeklődésünkre a nyugállományú altábornagy, majd hozzátette: a „Volt egyszer egy misszió” című film áttekintést ad a háború befejezésére tett erőfeszítésekről, a párizsi megállapodásról, a magyar katonák felkészítéséről, a kiutazásról, valamint a küldetés tapasztalatairól.

Az ősbemutatón Majer Béla, az alkotás rendező-operatőre köszöntötte az érdeklődőket. „Több éven keresztül terveztük a film elkészítését, amit – a Magyar Nemzeti Filmalapnak köszönhetően - most nagy örömmel és szeretettel mutatunk be önöknek. A kétszer ötvenkét perces dokumentumfilmben az egykori résztvevők mellett hadtörténészek kísérik végig a nézőt a vietnami békefenntartó misszió eseményein” - fogalmazott.

Beszédét követően dr. Nagy Tamás nyugállományú ezredes, hadtörténész a háttérben végzett kutatómunka fontosságára hívta fel a közönség figyelmét. Mint megtudtuk: annak idején, a több mint két évig tartó misszióban 525 katona és 110 diplomata volt tagja a Nemzetközi Felügyelő Ellenőrző Bizottságnak, közülük többen a filmben is közreműködtek: dr. Kovács Tamás, dr. Botz László, dr. Kemény János, dr. Déri Miklós, Gergely László, Imre Lajos, Iványi György, Losonczy István, Nagy Gyula és Vince Mátyás. A veteránok később megalapították a Magyar-Vietnami Baráti Társaságot és azóta is összejárnak egy-egy bajtársi találkozó erejéig.

Fotó: Tischler Zoltán

Legfrissebb tartalom
Galériák
Elismerések átadása a júniusi dandársorakozón
2019. június 11. 12:29 (44 db kép)
Vezénylő zászlósi továbbképzést tartottak
2019. május 31. 11:32 (44 db kép)
Mediterrán életérzés
2019. május 30. 08:51 (44 db kép)
A honvédelemmel ismerkedtek a kicsik Pakson
2019. május 30. 08:32 (44 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek