MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2020. január 22. 09:45
Szerző: Ördög Kovács Márton
Válogatott képzőművészeti kiállítás nyílt a Stefánia Galériában

„Alkotótáborok 2019” címmel válogatott kiállítás nyílt a XXVIII. Nemzetközi Katonai Képzőművészeti Alkotótábor és az V. Vajai Honvéd Művésztelep alkotásaiból, január 21-én kedden, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A megnyitón részt vett Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Aulechla József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója.

20200121_stefania_kiallitas-2.jpg

Erdélyi Lajos köszöntőjében elmondta: a hazafiság és a hazafias nevelés egyik legfontosabb eszköze a nemzeti művészettel való megismerkedés, amire ezekben az alkotótáborokban kiváló lehetőség nyílik. A nemzeti hadseregek mindig is ápolták a katona kultúrát, melynek értékei beépültek a nemzeti kultúrába – tette hozzá a helyettes államtitkár. Kiemelte az alkotótáborok közösség- és értékteremtő szerepét, valamint azt, hogy az alkotások a honvédelmi szervezetek falaira kikerülve színesítik majd azt a kulturális környezetet, amiben a katonák élnek.

Tamus István grafikusművész az alkotások fő témájához való hozzáállás fontosságát emelte ki beszédében. Elmondta, hogy a megszülető mű hitelessége azzal kezdődik, hogy az alkotó alaposan utána jár annak a témának, személynek, melyet megörökít.

Aulechla József ezredes elmondta, hogy az alkotótáborok lendülete és sikere fennállásuk óta töretlen és fellendülőben van. Az elmúlt évtizedekben is fontos részei voltak és lesznek a honvédség kultúra közvetítésében, értékteremtésében.

A megnyitón fellépő Menyhért Döme néptáncművészt a Flaska banda kísérte, valamint verset mondott Simon Andrea színművész.

20200121_stefania_kiallitas-7.jpg

2015. augusztus végén indította útjára az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár az I. Vajai Honvéd Művésztelepet. A sikeres kezdeményezésnek köszönhetően, 2019-ben már ötödik alkalommal találkoztak az alkotók a Vay Ádám Kastélymúzeumban, Tamus István grafikusművész vezetésével. A XXVIII. Nemzetközi Katonai Képzőművészeti Alkotótábor múltja már több évtizedre nyúlik vissza, az itt alkotók 2019. szeptember 7-17. között gyűltek össze Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferenciaközpontban, Breznay András festőművész mentorálása alatt.

A Honvédelmi Minisztérium által életre hívott katonai alkotótáborokban a katonák, valamint a honvédelmi alkalmazottak tehetségüket kamatoztatva, képzőművészeti alkotásaikkal hozzájárulnak a katonai hagyományok ápolásához. Mindkét táborban a Rákóczi emlékév, illetve „Szabadságunk 30 éve” volt a központi téma.

A két tábor alkotásaiból 35 művet bemutató kiállítás megtekinthető január 22-től február 4-ig a Honvéd Kulturális Központ Caffé Galériájában.

Fotó: Kertész László

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Sátortelepítések
2020. június 02. 09:39 (29 db kép)
Lövészet Püspökszilágyon
2020. június 02. 09:16 (29 db kép)
Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért
2020. május 20. 19:23 (29 db kép)
Vezénylő zászlósi látogatás az MH 5. Bocskai István Lövész Dandárnál
2020. május 20. 07:41 (29 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek