MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. április 02. 08:59
Szerző: Gramantik Zoltán
Rendhagyó biztonságpolitikai előadás

2019. március 25-én Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa tartott előadást a Stefánia palota – Honvéd Kulturális Központban az altiszti rendszerről és a vezénylő zászlósok megújult szerepéről.

2019_03_25_biztpol_kriston_altisztek_16.jpg

A biztonságpolitikai előadássorozat márciusi alkalma ezúttal nem annyira a biztonságpolitika aktuális kérdéseiről és a nagyvilág eseményeiről, hanem az ezek hazai kezeléséhez, a biztonság fenntartásához szükséges háttérről, főként a Magyar Honvédség altiszti és vezénylő zászlósi rendszeréről szólt.

Kriston főtörzsászlós bevezetésként rövid történeti áttekintést adott a magyar altiszti állományról, felépítésének és szerepének változásairól az önálló magyar haderő létrejöttétől egészen napjainkig. Hangsúlyozta, hogy bár a múltban bekövetkezett irányváltások között voltak, amelyek sajnos rontottak az altisztek megítélésén és helyzetén, de ezek az idők mára elmúltak: napjainkban a NATO szövetségesi rendszerén belül is elismeréssel szólnak a hazai altiszti karról.

2019_03_25_biztpol_kriston_altisztek_32.jpg

A továbbiakban a vezénylő zászlós bemutatta az altiszti rendszer jelenlegi helyét és szerepét a Magyar Honvédségen szervezetein belül. Ahogyan fogalmazott, az altiszti – kiemelten a vezénylő zászlósi – állomány a „központi-idegrendszer” szerepét tölti be a Honvédségen belül, amely az információáramlást biztosítja a vezető- és a végrehajtó állomány között. Kiemelte, hogy az altisztek továbbképzése elengedhetetlenül fontos, mivel csak így lehet biztosítani a folyamatos fejlődést és azoknak a felsővezetői elvárásoknak megfelelően, amelyek alapjait Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter fektette le.

A megújulás mellett persze az is elengedhetetlen, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek iránytűként szolgálhatnak az altisztek számára mindennapi munkavégzésük során, így a rendszert a már meglévő alapokra építve, a hagyományokat is figyelembe véve kell tovább fejleszteni.

 

 

Fotók: Jerkovics Zsófia

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
175 éve született Puskás Tivadar
2019. szeptember 18. 15:41 (9 db kép)
A NATO születése
2019. szeptember 13. 09:52 (9 db kép)
Megmérettetés háromízben
2019. szeptember 16. 07:09 (9 db kép)
A legszebb magyar dalszövegek versben mondva
2019. szeptember 16. 07:23 (9 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek