MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2018. január 29. 08:50
Szerző: Faragó Fanny
Missziós történetek: magyar katonák Vietnamban

Magyar katonák Vietnámban címmel tartott előadást a napokban Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban Hajdú László nyugállományú ezredes, az egykori vietnami békemisszió tagja.

45 évvel ezelőtt ért véget hivatalosan a vietnami háború: 1973. január 27-én, hosszas huzavona után a dél-vietnami elnök aláírása is rákerült a párizsi békeszerződésre, így lezárták a több mint tíz évvel korábban kirobbant fegyveres konfliktust.

A Missziós történetek előadássorozat keretében megtartott előadás résztvevőit dr. Botz László nyugállományú altábornagy, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság elnöke köszöntötte. „45 éve már, hogy az első magyar kontingens elindult két repülőgéppel Dél-Vietnam irányába. Ezzel az előadással szeretnénk megemlékezni a misszióról, hiszen 1973. január 26. és 1975. március 9. között, három váltásban 636 magyar szolgált Vietnamban. Köztük katonák, határőrök, polgári alkalmazottak és diplomaták” - mondta a nyugállományú altábornagy. 

Hajdú László nyugállományú ezredes előadása elején a háború előzményeiről, a résztvevő felek politikai nézetéről, az első indokínai háborúról és az Amerikai Egyesült Államok beavatkozásának folyamatairól tartott beszámolót. Részletesen kitért a vietnami-amerikai konfliktus szereplőire és az aktuális állapotokra.

A harmadik legpusztítóbb katonai konfliktusként számon tartott háború kapcsán az előadó említést tett a tengerészgyalogosok és a légierő szerepéről, a szövetséges országokról, a résztvevők egészségügyi szolgálatáról és a bevetések részleteiről. Arra is kitért, milyen áldozatokat követeltek a háborúból hátrahagyott fel nem robbant bombák. 

Az Osztrák-Magyar Monarchia széthullása után megalakult magyar fegyveres erők első nemzetközi békefenntartó-béketeremtő missziójáról szólva elmondta: a vietnami háború után, Magyarország is beletartozott a párizsi békeszerződés betartását felügyelő Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságba. Szólt arról is, hogy miként ellenőrizték az amerikai kivonulást, körzetparancsnokságok, helyi ellenőrző csoportok és áteresztő pontok kialakításával.

Hajdú László nyugállományú ezredes előadása végén úgy fogalmazott: minden előzetes tapasztalat nélkül vágtak bele a misszióba, majd hozzátette: ma a bizottság tagjai a híd szerepét töltik be a magyar-vietnami kapcsolatokban.

Fotó: Győrfi András

Legfrissebb tartalom
Galériák
Mikulásország a Stefánián
2018. december 11. 09:24 (22 db kép)
A Szent Korona menekítésére emlékeztek Vas megyében
2018. december 10. 11:21 (22 db kép)
”S aki egy vánkosra borulva nincsen egyedül az valóban nincs egyedül.”
2018. december 07. 12:08 (22 db kép)
Jóság síró vágya (Stefánia Irodalmi Kör)
2018. december 06. 10:33 (22 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek