MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. január 29. 10:25
Szerző: Kun-Orosz Adrienn
Lovaggá ütötték az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatóját

A Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa lett Aulechla József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója.

mg_7147.jpg

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hozta létre. Aulechla ezredes a címet a honvédség és a társadalom kapcsolatának fejlesztéséért, a XXIII. Magyar Kultúra Napja Gála alkalmából, az elismerés 21. évfordulóján „vehette át”, neve bekerült a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe.

„A cím adományozására nyílt pályázat útján társadalmi szervezetek és alapítványok adhatnak jelölést. A pályázatot minden év nyarán hirdetik meg október 15-ei határidővel. A kuratórium döntését az 1999. január 22-én elsőként elismert 12 főből álló Alapító Lovagok közössége, valamint 2005-től a Kultúra Lovagrendje évente felkért lovagjaiból álló Tanácsadó Testület készíti elő. A testület javaslata alapján a kuratórium december elsejéig hozza meg döntését. Az elismerés elfogadásáról vagy elutasításáról a jelölt önállóan dönt azzal, hogy az adatlap egyik példányát kitöltve és aláírva a következő év január 4-ig visszajuttatja az alapítványnak. A lovaggá ütés jellegű „ceremónia” állandó jelképei a kard, a pajzs és a címer. Az elismeréshez érem és nyaklánc jár oklevéllel és ezüst kitűzővel.” – olvasható a Falvak Kultúrájáért Alapítvány honlapján.

mg_6818.jpg

Aulechla ezredes Tiszarádon nevelkedett, a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban volt katonai kollégista, majd a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola honi légvédelmi rakéta szakán diplomázott 1987-ben. Több, mint tíz éven át a légvédelmi rakéta csapatok különböző beosztásaiban szolgált, és „rakétás” szolgálatát osztályparancsnokként fejezte be. A Nemzetvédelmi Egyetem elvégzése, valamint hadműveleti törzsekben betöltött beosztások után 2007-ben az MH Támogató Dandár parancsnok helyettesének, majd 2012-től Budapesti Helyőrség Dandár törzsfőnökének került kinevezésre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam befejezését követően 2013-tól az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója lett.

Mindezek mellett, szabadidejében bekapcsolódott a nagytarcsai Béke Barátság Napok, Integrácós Fórumok szervezésébe, valamint a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesületének tiszteletbeli tagja. A jelölést ez a szervezet és Nagytarcsa Község Önkormányzata adta a haderő és a társadalom kapcsolatának példaértékű ápolásáért. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány Országfutók Csapatának tagjaként tizenöt alkalommal vett részt az „Emlékfutás a hősökért” programban, és a katonai pályára irányítást elősegítő „Bevetés” anyaországi és határontúli programjaiban. „Eddigi pályafutásomnak a sport és a kultúra szeretete mindig is szerves részét képezte. Az általunk szervezett emlékfutások elsősorban neves történelmi személyiségek, hadvezérek, neves írók, költők évfordulós rendezvényeihez kapcsolódtak, és a megtett kilométerek során az érintett településeken ünnepségekkel (koszorúzás, szoboravatás, emléktábla avatás) emlékeztünk meg elődeinkről. Minden településen, ahol keresztülfutottunk, megszólítottuk a helyi önkormányzatok iskoláit, lakosságát, hogy csatlakozzanak hozzánk. A helyszíneken emlékezetes rendezvényeket tartottunk a fiatalok hazaszeretetre nevelése, kulturális értékeink, hagyományaink megőrzése érdekében” – mondta az igazgató.

mg_7124.jpg

2010-ben a DELO Nemzetközi Humanitárius Katonai Lovagrend Magyarországi Lovagjai Egyesület lovagja lett. 16 évet élt Nagytarcsán, 10 éven keresztül volt az általános iskola alapítványának elnöke, mely idő alatt az önkormányzattal közösen számos kulturális és sportprogramot (erdei táborok, jótékonysági rendezvények, akadályversenyek) szerveztek, amire a gyerekek a mai napig szívesen emlékeznek.

„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a Falvak Kultúrájáért Alapítvány méltónak tartott erre a címre, és így a Magyar Kultúra Lovagja lehetek. Az elismerést a honvédség és a társadalom kapcsolatának fejlesztéséért kaptam, amit a jelenlegi beosztásom egyik legfontosabb feladatának tartok. 2013-tól teljesítek szolgálatot kulturális szakterületen, és azt gondolom, hogy kulturális értékeink megőrzése napjainkban különös fontossággal bír, hiszen ez nemzeti identitásunk megőrzésének záloga. A kultúra az egyik legkézenfekvőbb eszköze a társadalmi kommunikációnak, és kiemelt szerepet játszik a honvédség társadalmi elismertségének növelésében. Meg kell említenem, hogy habár az eredeti „szakmámtól” távol kerültem (egyetemi diplomámat a ballisztikus rakétaelhárításról írtam), bízom abban, hogy a kultúra területén végzett tevékenységünkkel hozzájárulunk a haza védelméhez, a haza fegyveres szolgálatát vállalók személyiségének, és a katonaközösségek formálásához. Büszke vagyok az eddig végzett munkánkra, és kollégáimra, mert nekik is köszönhetem azt, hogy megkaphattam ezt a címet.”

 

Fotók: Végh Zoltán

 

Kapcsolódó galéria
Magyar Kultúra Lovagja
Magyar Kultúra Lovagja / mg_7124.jpg
Magyar Kultúra Lovagja / mg_7147.jpg
Magyar Kultúra Lovagja / mg_6818.jpg
Magyar Kultúra Lovagja / mg_6817.jpg
Magyar Kultúra Lovagja / mg_7160_cr2.jpg
Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
175 éve született Puskás Tivadar
2019. szeptember 18. 15:41 (9 db kép)
A NATO születése
2019. szeptember 13. 09:52 (9 db kép)
Megmérettetés háromízben
2019. szeptember 16. 07:09 (9 db kép)
A legszebb magyar dalszövegek versben mondva
2019. szeptember 16. 07:23 (9 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek