MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. április 17. 13:16
Szerző: Farkas Kinga
Szakmai továbbképzésen a honvédségi könyvtárosok

A kollégák szaktudásának a folyamatosan változó szervezeti, jogi, és szakmai környezetben való naprakészségét célozta meg a hagyományosan megrendezett továbbképzés.

A honvédségi könyvtárosok tavaszi továbbképzését a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály (HM OTKF) és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár közös szervezésében, április 10-11-én tartották a Hotel Hadikban. Az eseményt Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, főosztályvezető nyitotta meg.

mg_5215.jpg

A továbbképzés tematikáját – magukat a könyvtárosokat is bevonva – Dr. Andaházi-Szeghy Viktor őrnagy, a HM OTKF Tudományszervezési és Kulturális Osztályának könyvtárügyi felelőse állította össze, a szakmai aktualitásokat és a megoldandó problémákat szem előtt tartva.

Ilyen téma az immár egy éve hatályos GDPR (az Európai Unió új Adatvédelmi Rendelete), amelynek gyakorlati alkalmazása még mindig fejtörést okoz számos területen. A rendeletet egymást követően két előadó is alaposan körbejárta: Dr. Tószegi Zsuzsanna könyvtári szakértő, valamint Dr. Ujfaludi Zoltán ezredes, a HM adatvédelmi tisztviselője.

Győrffy Szabolcs, az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizáló osztályvezetője a könyvtári digitalizálási lehetőségeket és feladatokat ismertette. Nagy Andor, az OSZK Könyvtári Intézetének munkatársa pedig bemutatta mitől és hogyan lehet eredményes egy könyvtár jelenléte a közösségi médiában. Szintén az OSZK Könyvtári Intézetéből érkezett Horváth Adrienn, akinek interaktív foglalkozásán a minőségbiztosítás egyszerű, ám annál hatékonyabb lépéseivel ismerkedtek meg a jelenlévők.

dr._toszegi_zsuzsanna.jpg

Dr. Gajdács Réka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) munkatársa a könyvtárakat érintő közbeszerzésekről tartott részletes, gyakorlatban is jól használható prezentációt.

A továbbképzésen résztvevők két könyvtárat is meglátogattak: Dr. Horváthné Tóth Zsuzsanna, az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár Hadtudományi és Honvédtisztképző Kari Könyvtár könyvtárigazgatója és Mezei Andrea, a Honvéd Kulturális Központ könyvtárának vezetője mutatta be könyvtárát.

A továbbképzést „Közös ügyeink” címmel kötetlen beszélgetés zárta, ahol minden résztvevő beszámolhatott a könyvtárát érintő változásokról, problémákról, amelyek értő fülekre találtak a HM OTKF munkatársainál.

 

A fotók Jerkovics Zsófia, Szalai Mirtill és a szerző felvételei.

Kapcsolódó galéria
Szakmai továbbképzésen a honvédségi könyvtárosok
Szakmai továbbképzésen a honvédségi könyvtárosok / nagy_andor.jpg
Szakmai továbbképzésen a honvédségi könyvtárosok / mg_5231.jpg
Szakmai továbbképzésen a honvédségi könyvtárosok / dr._toszegi_zsuzsanna.jpg
Szakmai továbbképzésen a honvédségi könyvtárosok / gyorffy_szabolcs.jpg
Legfrissebb tartalom
Galériák
Magyarország lobogójának felvonása
2019. augusztus 21. 08:45 (12 db kép)
Ünnepi állománygyűlés
2019. augusztus 14. 10:18 (12 db kép)
Megfújjuk a nyarat
2019. július 29. 14:49 (12 db kép)
Újra elkápráztatta a közönséget a zenés őrségváltás
2019. július 27. 18:46 (12 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek