MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2020. január 21. 07:34
Szerző: Ördög Kovács Márton
Képzőművészeti kiállítás a Stefánia Galériában
„A haza szolgálatában – szabadságunk védelmében” címmel tartottak ünnepélyes képzőművészeti kiállítás megnyitót, január 17-én, pénteken, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A megnyitón beszédet mondott dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály vezetője, valamint Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője.

 

20200117-kiallitas-megnyito-08.jpg

A Honvédelmi Minisztérium 2019. évi képzőművészeti pályázatának válogatott kiállítása a historizálótól az absztraktig, csatajelenettől a csendéletig várta a pályázó művészek alkotásait festmény, grafika és kisplasztika kategóriában. A beérkezett művek a honvédelem és a hazaszeretet gondolatkörét járták körbe.

Dr. Boldizsár Gábor ezredes köszöntőjében kiemelte: az alkotók a haza szeretetét a haza szolgálatát, történelmi időkön átívelve mutatták be műveikben. Az ezredes elmondta, hogy a kiállított alkotások veszteségeinken és győzelmeinken keresztül mutatják be azt az emberi helytállást és erőt, mely Magyarországot a Kárpát-medencébe elvezette és megtartotta az elmúlt 1000 évben.

20200117-kiallitas-megnyito-12.jpg

Szűcs Lóránd dandártábornok elmondta, a művészek alkotásaikkal hozzájárulnak ahhoz a fokozódó bizalomhoz és érdeklődéshez, mely a társadalom részéről a hadsereg iránt megnyilvánul. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a művekből szervezett országos vándorkiállítás is erősíti majd a lakosság és a honvédség kapcsolatát.

A szakmai zsűri, – Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke, Hérics Nándor Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, Breznay András festőművész, a Mednyánszky Társaság elnöke, valamint Feledy Balázs művészeti író – több mint száz beérkezett alkotás közül választotta ki azt a 46 művet, melyek végül helyet kaptak a Stefánia Galériában.

20200117-kiallitas-megnyito-05.jpg

A zsűri nevében, Breznay András festőművész levélben köszöntötte az alkotókat és a vendégeket. Kiemelete, hogy méltó és színvonalas anyag gyűlt össze. Az alkotások képesek azt a modern üzenetet átadni, ami a magyar honvédelem múltját és jelenét kíséri, írta.

A kiállítás megtekinthető a Stefánia Galériában, január 20-tól egészen február 4-ig, vasárnap kivételével naponta 13-18 óráig. A belépés díjtalan.

Fotó: Kertész László

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Sátortelepítések
2020. június 02. 09:39 (29 db kép)
Lövészet Püspökszilágyon
2020. június 02. 09:16 (29 db kép)
Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért
2020. május 20. 19:23 (29 db kép)
Vezénylő zászlósi látogatás az MH 5. Bocskai István Lövész Dandárnál
2020. május 20. 07:41 (29 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek