MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. június 07. 12:03
Szerző: Faragó Fanny
Katonaművészek alkotásai díszítik a vajai várkastély falait
Befejeződött az V. Vajai Honvéd Művésztelep

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Honvéd Művésztelepet az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága, a Vay Ádám Múzeum Baráti Körének és Vaja önkormányzatának támogatásával. A résztvevők alkotásaiból összeállított kiállítás a művésztelep zárónapján, június 6-án nyílt meg a Vay Ádám Kastélymúzeumban.

1.jpg

A május 27-én nyílt táborban tizenkét alkotó mutathatta meg és fejleszthette tovább képességeit. A tizenegy napos program során a főként Budapestről, Debrecenből és Kecskemétről érkezett katonák különleges grafikai és festészeti technikákkal ismerkedhettek meg, mindemellett művészettörténeti- és szakmai előadásokon vettek részt. A közösségépítés érdekében a művésztelep programjai szakmai filmvetítéssel, csoportos főzéssel és kirándulással egészültek ki, az alkotómunkát követően pedig személyre szabott konzultáción értékelték a műveiket annak érdekében, hogy a jövőben még jobb képek és grafikák születhessenek.

2.jpg

A Vay várkastély kiállítótermében Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Gyűjteményének intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket, ezt követően Baráth Ernő dandártábornok hivatalosan is megnyitotta a résztvevők alkotásaiból összeállított kiálltást. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka úgy fogalmazott: az eltelt öt év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy évről-évre egyre több katonai szervezet képviselteti magát a rendezvényünkön. „A Magyar Honvédség mindig is kiemelt figyelmet fordított a társadalmi kapcsolatok ápolására, amelynek egyik legszebb, egyben a leghatásosabb eszköze maga a művészet és a kultúra” – hangsúlyozta Baráth dandártábornok.

3.jpg

A művésztelepet értékelve Tamus István grafikusművész kiemelte: a katonaművészek kiválóan álltak hozzá a feladathoz, rendkívül eredményesnek ítéli meg a tevékenységüket. „A technika az egyedi rajztól a sokszorosított grafikán át, a klasszikus műfajokig, a festészetig tartott. Születtek művek magasnyomású és mélynyomású eljárásokkal is: linómetszés, fametszés, valamint rézkarc. Készültek egyedi munkák akvarell technikával, valamint akril- és olajfestészettel” - mondta a tábor vezetője, hozzátéve: a fametszést szakmai nap keretében Borbély Károly képzőművész irányítása mellett történt, ezen a napon is kiemelkedő grafikai lapok születtek, mindemellett idén egy fafaragó és egy szobrász is részt vett a telep munkájában, alkotásaik szintén a kiállítás részét képezik. Tamus István művészeti vezető a művésztelep mottója kapcsán érdeklődésünkre elárulta: a tizenegy nap során - a Rákóczi évhez hűen, illetve a hely szelleméhez igazodva - a kastély és a hozzá kapcsolódó történelmi ismeretek mutattak irányt számunkra.

4.jpg

Az ünnepélyes megnyitót követően a meghívott vendégek – köztük Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Tamási Margit, Vaja város alpolgármestere - rögtönzött tárlatvezetés keretében tekintették meg a katonaművészek alkotásait.

A tábor ideje alatt készült alkotásokból 2020-ban, a Stefánia Galériában nyílik majd kiállítás, a több évtizedes múltra visszatekintő Katonai Képzőművészeti Alkotótábor munkáival együtt.

5.jpg

Fotó: Tischler Zoltán

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Sátortelepítések
2020. június 02. 09:39 (29 db kép)
Lövészet Püspökszilágyon
2020. június 02. 09:16 (29 db kép)
Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért
2020. május 20. 19:23 (29 db kép)
Vezénylő zászlósi látogatás az MH 5. Bocskai István Lövész Dandárnál
2020. május 20. 07:41 (29 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek