MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2018. november 05. 07:34
Szerző: Takács Vivien
Juta-domb hőseire emlékeztek

Azokra a hős katonákra emlékeztek november 4-én, vasárnap, Soroksáron, az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulóján, akik eredményesen vették fel a harcot a szovjet támadókkal a Juta-dombnál.

A megemlékezésen Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára felidézte az 1956-os eseményeket: a Nagy Imre vezette kormány október 28-tól már a fegyverszünetről és a békés, demokratikus újrakezdésről tárgyalhatott. „Nem rajtuk – a tüntető diákokon, a harcoló munkásokon, a soroksári és pesterzsébeti felkelőkön – múlott, hogy a forradalmat a szovjetek november 4-től hatalmas túlerejükkel felszámolták” –mondta. Hozzátette: a jórészt légvédelmi, ám földi célpontokra is használhatóvá alakított lövegekből Budapest köré védőgyűrű települt. „Ezek egyike, de bátran kijelenthetjük leghíresebb álláspontja itt az egykori Juta-dombokra támaszkodva épült ki” – mondta. A helyettes államtitkár szavai szerint az összecsapás, amely a forradalom és a szabadságharc egyetlen, ám számunkra győztes reguláris alakulatok közötti harca volt, november 4-én reggel kezdődött, rövid ideig tartott, ám hatása annál nagyobb volt.

 „A Magyar Néphadsereg állományából 1956 és 1962. között összesen 519 főt ítéltek el a forradalomban játszott szerepük miatt” – részletezte Erdélyi Lajos, aki a beszéde végén a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium nevében köszönetét fejezte ki a soroksári és pesterzsébeti lakosoknak, hogy a katonák tetteit nem felejtik és évről évre megemlékeznek róluk.

A megemlékezésen elhangzott: a forradalmat követő megtorlás során huszonnégy magyar katonát végeztek ki. A Juta-dombnál harcoló honvédek közül tizenegyet ítéltek halálra, közülük nyolcat végeztek ki 1958. november 15-én.

A beszéd után a résztvevők megkoszorúzták a Helsinki út 105. szám alatt lévő emlékművet. Az 1956. november 4-én vívott juta-dombi összecsapást követően kivégzett magyar honvédekre emlékezve a kegyelet koszorúját helyezte el - mások mellett - a Honvédelmi Minisztérium nevében Erdélyi Lajos és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője, a Magyar Honvédség nevében pedig Baráth Ernő dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Balázs Tibor törzszászlós, a dandár vezénylőzászlósa.

A fekete kőből kifaragott obeliszken egy Kossuth Lajostól származó idézet olvasható: „Nem győztünk, de harcoltunk. Nem törtük meg a zsarnokságot, de feltartóztattuk. Nem mentettük meg a hazánkat, de védelmeztük.”

Fotó: Tóth László

Legfrissebb tartalom
Galériák
Elismerések átadása a júniusi dandársorakozón
2019. június 11. 12:29 (44 db kép)
Vezénylő zászlósi továbbképzést tartottak
2019. május 31. 11:32 (44 db kép)
Mediterrán életérzés
2019. május 30. 08:51 (44 db kép)
A honvédelemmel ismerkedtek a kicsik Pakson
2019. május 30. 08:32 (44 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek