MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. október 17. 08:55
Szerző: Kresz Fruzsina
Jubileumi könyvbemutató a Stefánián

Rendkívüli Stefánia Szalon keretében jubileumi könyvbemutatót tartottak 2019. október 15-én, kedden délután a Honvéd Kulturális Központban.

kf_6_.jpg

A művészet és történelem elválaszthatatlanok egymástól, így van ez a Honvéd Együttes hét évtizedes múltjának történetében is. A „Honvéd Együttes - 70. Művészet és történelem” című könyv az együttes múltjának, valamint a hazai és európai művészeti életben kivívott helyének, jelen törekvéseinek bemutatására született – a mindenkori társadalmi-kulturális folyamatokkal való kontextusban. Az album természetesen nem tudományos munka és nem kíván történelmi okfejtésekbe, esztétikai elemzésekbe bocsátkozni és semmiképpen sem „kritikai kiadás”. A kiadvány jellege reprezentatív emlékalbum, amely a könyv tárgyát tényszerűen, de olvasmányos módon mutatja be. Az egyes fejezeteket az adott korszakok ikonikus személyiségeinek, rövid, szubjektív hangú emlékidézései (archív is), illetve visszaemlékező vallomások teszik élményszerűvé és teljessé. A könyvhöz zenei melléklet is társul, amely átfogja az együttes művészeti karainak meghatározó jelentőségű hangfelvételeit.

kf_1_.jpg

Az este nagyszerű, könnyed hangulatban, sok nevetéssel és régi, kedves történetek felelevenítésével telt. A beszélgetést Farkas Erika vezette, aki 6 évig volt a Honvéd együttes versmondója, jelenleg a Kossuth rádió műsorvezetője. Beszélgetőpartnerei voltak: Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője, Szalay Antal nyugállományú alezredes, prímás, volt népi zenekar vezető, Tóth András nyugállományú alezredes, karnagy, a Honvéd Férfikar volt vezetője, Makovinyi Tibor táncos, a Honvéd Táncszínház volt vezetője, Rossa László zeneszerző, volt zenei dramaturg, Strausz Kálmán a Honvéd Férfikar karnagya, Mészöly Gábor író, a Honvéd együttes dramaturgja és Aranyos Károly a Honvéd együttes volt vezetője.

kf_5_.jpg

Fotó: A szerző felvételei

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Velencei álarcok
2020. február 17. 11:22 (21 db kép)
Valentin workshop
2020. február 12. 12:51 (21 db kép)
Sorakoztak
2020. február 06. 15:39 (21 db kép)
Tisztelettel meghajolni
2020. február 06. 07:44 (21 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek