MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. április 27. 08:41
Szerző: Kresz Fruzsina
Izgalmas téma a „Missziós történetek” előadásán

Dr. Tóth Zoltán orvos alezredes „A szovjet-afgán háború (1979-89) előzményei és következményei” címmel tartott előadást szerda este a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

A Pódium bárban rendezett „Missziós történetek” elnevezésű programsorozat áprilisi előadója a nemzetközi német katonai kórházban töltötte afganisztáni szolgálatát és az amerikai, illetve afgán politikai és hadtörténeti szakirodalmi forrásokra alapozta előadását. Már az elején hangsúlyozta: „Ennek a szegény országnak a jelentősége abban rejlik, hogy fontos területek ütközőpontjában van, ez meghatározó!”

kf_2_.jpg

Bemutatta Afganisztán XX. századi történetének azon részét, ami az államformák változásán keresztül erőszakos kommunista hatalomátvételbe torkollt 1978. áprilisában. Arról is beszélt, hogy a végzetesen megosztott és rivalizáló frakciók egymás közötti leszámolásai, az egyre növekvő belső elégedetlenség, valamint a térségben lezajló külpolitikai változások miatt a szovjet vezetés 1979. decemberében megszállta az országot, ami egy 10 évig tartó véres, és végül kudarcra ítélt felkelő-ellenes küzdelemmé változott. A harminc éve lezárult szovjet csapatkivonás sem oldotta meg Afganisztán problémáit, sőt, bő egy évtizeddel később az egész világ számára új, egyelőre megoldhatatlannak látszó gondok forrásává vált.

kf_3_.jpg

Dr. Tóth Zoltán kivetítéssel is illusztrálta előadását, melynek végén a résztvevők ez alkalommal is feltehették kérdéseiket, amelyeket nagy részletességgel igyekezett megválaszolni.

 

Fotók: A szerző felvételei

Legfrissebb tartalom
Galériák
Kenus kalandozások a Szigetközben
2019. július 18. 14:34 (10 db kép)
Önkéntes műveleti tartalékos kiképzés indult
2019. július 11. 09:51 (10 db kép)
A lövészek védőszentjére emlékeztek
2019. július 01. 13:10 (10 db kép)
XII. Családi- és nyílt nap
2019. június 24. 08:39 (10 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek