MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. április 27. 08:41
Szerző: Kresz Fruzsina
Izgalmas téma a „Missziós történetek” előadásán

Dr. Tóth Zoltán orvos alezredes „A szovjet-afgán háború (1979-89) előzményei és következményei” címmel tartott előadást szerda este a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

A Pódium bárban rendezett „Missziós történetek” elnevezésű programsorozat áprilisi előadója a nemzetközi német katonai kórházban töltötte afganisztáni szolgálatát és az amerikai, illetve afgán politikai és hadtörténeti szakirodalmi forrásokra alapozta előadását. Már az elején hangsúlyozta: „Ennek a szegény országnak a jelentősége abban rejlik, hogy fontos területek ütközőpontjában van, ez meghatározó!”

kf_2_.jpg

Bemutatta Afganisztán XX. századi történetének azon részét, ami az államformák változásán keresztül erőszakos kommunista hatalomátvételbe torkollt 1978. áprilisában. Arról is beszélt, hogy a végzetesen megosztott és rivalizáló frakciók egymás közötti leszámolásai, az egyre növekvő belső elégedetlenség, valamint a térségben lezajló külpolitikai változások miatt a szovjet vezetés 1979. decemberében megszállta az országot, ami egy 10 évig tartó véres, és végül kudarcra ítélt felkelő-ellenes küzdelemmé változott. A harminc éve lezárult szovjet csapatkivonás sem oldotta meg Afganisztán problémáit, sőt, bő egy évtizeddel később az egész világ számára új, egyelőre megoldhatatlannak látszó gondok forrásává vált.

kf_3_.jpg

Dr. Tóth Zoltán kivetítéssel is illusztrálta előadását, melynek végén a résztvevők ez alkalommal is feltehették kérdéseiket, amelyeket nagy részletességgel igyekezett megválaszolni.

 

Fotók: A szerző felvételei

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért
2020. május 20. 19:23 (19 db kép)
Vezénylő zászlósi látogatás az MH 5. Bocskai István Lövész Dandárnál
2020. május 20. 07:41 (19 db kép)
A katonazene napját ünnepelték
2020. április 29. 08:16 (19 db kép)
HKK virtuális tárlat- katonaolimpikonok
2020. április 20. 12:55 (19 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek