MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. május 28. 14:25
Szerző: Nyulas Szabolcs
Gyermeknapi programok a Városligetben

Gyermeknapi programokkal várta az érdeklődőket az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) május utolsó hétvégéjén a Városligetben. Az Ismerd meg a Magyar Honvédséget! elnevezésű rendezvényen bemutatkoztak az új haditechnikai eszközök és látványos show-val készültek a különleges díszelgők is.

img_8364.jpg

Zsolnai Tamás alezredes, a dandár megbízott törzsfőnöke a szombati megnyitón elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján több ezer érdeklődőre számítottak a hétvége mindkét napján. A szervezők - vagyis az MH BHD állományából mintegy 80 fő – gondoskodtak arról, hogy aki kilátogat a Városligetbe, a Vajdahunyad sétány és a Koós Károly sétány között lévő helyszínre, betekintést nyerjen a katonák életébe. A katonai sátrak átfogó képet nyújtottak arról az útról, amit a honvédség megtett az utóbbi években.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program miatt pedig volt is mit bemutatni, hiszen a múlt haditechnikai eszközei mellett – amit például a T-72-es harckocsi és a BTR-80-as harcjármű képviselnek – helyet kaptak a modern fegyverek is. Kézbe vehették például az új CZ fegyvercsalád képviselőit, a BREN 2-es gépkarabélyt, illetve a Scorpion EVO3 géppisztolyt. Ezeket a fegyvereket már a kiskunfélegyházi fegyvergyárban szereltek össze. Ezek mellett kint voltak az új egyenruhák, védőfelszerelések és a katonai rendészek különböző eszközei is.

img_7995.jpg

A bemutatók közül az alezredes kiemelte a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgő Csoportjának akrobatikus fegyvershow-ját és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának térzenéjét.

Ugyanakkor mellettük jelen volt és bemutatkozott szinte minden olyan alakulat, amely a fővárosban megtalálható. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzópontján sok egyéb mellett ki lehetett próbálni a Gripen vadászrepülőgép-szimulátort. Az MH Egészségügyi Központ sátránál felkészült szakemberek adtak az egészség megőrzéséhez szükséges tanácsokat. Az MH Anyagellátó Raktárbázis  „fegyversimogatót” üzemeltetett. Az MH Geoinformációs Szolgálat munkatársainak segítségével részletes információkat lehetett kapni az új pilóta nélküli térképező repülőgépről. Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ pedig kiállított egy multimédiás autót, amivel műveleti területen a munkájukat végzik. Az MH Katonai Közlekedési Központ az új katonai tehergépjárműveit mutatta be, míg HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történelmi kiállításokkal készült. Ezeken kívül jelen voltak még az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ katonái is, akik szintén bepillantást engedtek munkájukba.

img_8228.jpg

Fotó: Kun-Orosz Adrienn

Legfrissebb tartalom
Galériák
Magyarország lobogójának felvonása
2019. augusztus 21. 08:45 (12 db kép)
Ünnepi állománygyűlés
2019. augusztus 14. 10:18 (12 db kép)
Megfújjuk a nyarat
2019. július 29. 14:49 (12 db kép)
Újra elkápráztatta a közönséget a zenés őrségváltás
2019. július 27. 18:46 (12 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek