MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. november 13. 12:00
Szerző: Kun-Orosz Adrienn
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése

November 11-13. között negyven leendő vezénylő parancsnok díszelgő szakmai felkészítését tartotta az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a fővárosi Petőfi laktanyában.

img_0021.jpg

Az összevonáson a Magyar Honvédség kijelölt szervezeteinél megalakuló szervezetszerű és nem szervezetszerű díszalegységek vezénylő parancsnoki állománya vett részt az ország különböző helyőrségeiből. A háromnapos eseményen díszelgő szakkiképzési foglalkozásokat tartottak – elméleti, oktató-módszertani és gyakorlati formában. A kiképzést Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka nyitotta meg, hangsúlyozva: „A díszalegységek felállítása azért is szükséges, mert érzékelhetően megnövekedett a társadalmi igény a katonai jelenlét iránt a különböző rendezvényeken. Minden laktanyán kívül végrehajtott díszelgési feladat – bizonyos értelemben – ünnepélyes találkozás is a Honvédség és a társadalom között, mely ugyanúgy hat az alakzatban álló katonára, mint a nézőközönségre.”

img_0057.jpg

A kiképzés első napján előadást tartott Szudár Csaba százados, a Honvéd Díszzászlóalj megbízott zászlóaljparancsnok-helyettese a díszelgési feladatok, illetve Kulcsár Csaba alezredes, a Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Osztály vezetője, a katonai kegyeleti feladatok protokolláris és történelmi hátteréről, illetve a rendezvényszervezésről. Ezt követően egy díszszakasz katonai temetésre történő felkészülését tekinthették meg. A következő két napban Szudár százados irányításával Volent Csaba főtörzsőrmester, Kalóczkai Zsolt főtörzsőrmester és Bence Gábor főtörzsőrmester tartott gyakorlati kiképzést. A résztvevők elsajátíthatták a fegyverfogásokat (állóhelyben és menet közben), a díszelgési feladatra kirendelt alegység felkészülésének és felkészítésének rendjét, a csapat- és történelmi zászlókkal végrehajtandó fogásokat, a díszalegység vezénylő parancsnokának feladatait különböző szintű és jellegű katonai fogadások esetén, illetve a díszőrszolgálatok állományának - díszőrparancsnok vagy felvezető, felállított díszőrök - és a koszorúvivők, párnavivők tevékenységét is.

img_0189.jpg

Szücs Péter alezredes, a HDZ zászlóaljparancsnoka a három nappal kapcsolatban elmondta: „Ez a kiképzés az alaki szabályzat egységes értelmezése miatt is fontos. Minden, a díszelgési feladatokhoz tartozó szakmai fogást és alaki mozdulatot, a vezényszavak kiadását, a csapat- és történelmi zászlófogásokat, koszorúvivő technikákat, kegyeleti díszlövés vezénylésével és végrehajtásával kapcsolatos ismeretet szerettünk volna a vezénylő parancsnokok részére átadni.”

„Megtisztelő, hogy a díszelgési feladatok ellátására kiválasztottak minket. Kedvező fogadtatásban részesültünk, rengeteg tapasztalattal távozunk” – mondta érdeklődésemre Nemes Vitéz hadnagy, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred informatikai tisztje, a kiképzés egyik résztvevője.

img_0197.jpg

A későbbiekben a mobil kiképző csoportok a kijelölt helyőrségekben, akár 50-100 fő előtt is tartanak felkészítést a díszelgési feladatok gyakorlati végrehajtására.

 

Fotók: Gramantik Zoltán és a szerző felvételei

Kapcsolódó galéria
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése / img_0057.jpg
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése / img_0021.jpg
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése / img_0137.jpg
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése / img_0189.jpg
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése / img_0197.jpg
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése / img_0172.jpg
Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért
2020. május 20. 19:23 (19 db kép)
Vezénylő zászlósi látogatás az MH 5. Bocskai István Lövész Dandárnál
2020. május 20. 07:41 (19 db kép)
A katonazene napját ünnepelték
2020. április 29. 08:16 (19 db kép)
HKK virtuális tárlat- katonaolimpikonok
2020. április 20. 12:55 (19 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek