MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2019. június 19. 15:47
Szerző: Gramantik Zoltán
A Dandár Napja
Ünnepi állománygyűlés az MH BHD megalakulásának évfordulója alkalmából

Június 25. Mária Terézia magyar uralkodóvá koronázásának napja, egyben az MH BHD születésnapja. Ebből az alkalomból tartottak ünnepi állománygyűlést a Petőfi laktanyában. Az esemény – melyen a Magyar Honvédség Parancsnokság (MHP) képviseletében Mihócza Zoltán altábornagy, az MHP törzsfőnöke vett részt – a szoborparkban vette kezdetét, ahol az MH BHD parancsnoki állománya és a meghívott vendégek megkoszorúzták Mária Terézia, Schweidl József vezérőrnagy (Budapest első helyőrségparancsoka) és uzsoki báró vitéz Szurmay Sándor vezérezredes mellszobrát. Külön öröm volt, hogy a névadó leszármazottja, Szurmay Gábor úr is elfogadta a meghívást és részt vett az ünnepségen.

A rendezvény ezt követően a tornacsarnokban folytatódott. Altábornagy úr röviden összefoglalta a jogelőd MH Támogató Dandár és az MH BHD közös történetét, illetve méltatta a Dandár személyi állományát:

 

Az MHP vezetése nevében szeretném megköszönni a Dandár teljes személyi állományának a múltban és a közelmúltban elvégzett munkáját. Önök kiválóan teljesítenek az MH és a HM protokolláris, rendezvénybiztosítási, rekreációs és kulturális feladatai végzésében és irányításában, a szintén kiemelt fontosságú, az MH-t reprezentáló, díszelgő és katonazenei feladatokban, valamint a katonazenei hagyományok ápolásában.”

 

Baráth Ernő dandártábornok, az MH BHD parancsnoka arról beszélt, hogy a korábbiakban már említett három történelmi személyiség miért játszik kiemelkedő szerepet a Dandár életében. Mária Terézia alapította az MH BHD történelmi jogelődjének tekintett Magyar Királyi Testőrséget, Schweidel és Szurmay érdemeit pedig nem is kell különösebben részleteznünk. Életükkel, katonai vezetőként végzett tevékenységükkel nem csak kortásaik, de a jelen katonái elé is példaként állíthatjuk őket. Ahogyan Dandártábornok úr fogalmazott:

 

„Példa ő mindannyiunk számara, és sikereinek záloga abban a rengeteg energiában rejlett, amit az önképzésre, tanulmányaira és részére megszabott feladatokra fordított.  Ambiciózus volt, szüntelenül egy eszméért, embereivel vállvetve harcolt minden körülmények között. Hűséges volt hazájához, a honvédelem ügyét mindig szerényen és kellő alázattal szolgálta. Névadónk, uzsoki báró vitéz Szurmay Sándor vezérezredes nagyszerű példát állított elénk, a mai kor katonái elé. Büszkén viseljük nevét, és én csak remélni merem, hogy mi is méltóak vagyunk az ő szellemi hagyatékához, erkölcsi tartásához, tanításához.” 

 

Az állománygyűlés keretében került átadása a Szurmay-gyűrű, melyet az MH BHD érdekében végzett kiemelkedő munkáért, illetve huzamosabb időn át eredményes, áldozatos tevékenységért ítélnek oda minden évben. Az elismerést idén Vadászi Norbert alezredes, az MH BHD logisztikai főnöke vehette át.

A program befejezéseként egy könnyedebb hangvételű, verses-zenés műsort nézhettek meg a résztvevők, melyben az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának munkatársa M. Simon Andrea, valamint Erdődi László működött közre.

Az ünnepet lezáró, az elismerésben részesültek tiszteletére rendezett állófogadáson Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője mondott pohárköszöntőt.

Kapcsolódó galéria
Dandár Napja
Dandár Napja / img_9226.jpg
Dandár Napja / img_9323.jpg
Dandár Napja / img_9163.jpg
Dandár Napja / img_9211.jpg
Dandár Napja / img_9365.jpg
Dandár Napja / img_9249.jpg
Dandár Napja / img_9244.jpg
Dandár Napja / img_9157.jpg
Dandár Napja / img_9135.jpg
Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Magyar-Mexikói Akvarell kiállítás
2019. november 18. 11:08 (13 db kép)
Lehet egy csillaggal több
2019. november 16. 11:51 (13 db kép)
Mostan színes tintákról álmodom
2019. november 13. 11:51 (13 db kép)
Díszalegységek vezénylő parancsnoki felkészítése
2019. november 13. 12:01 (13 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek