MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
2020. május 13. 11:28
Szerző: Gramantik Zoltán
Altiszti szakmai továbbképzés a tengerentúlon

Tengerészgyalogos őrmesteri tanfolyamon vett részt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) altisztje az Egyesült Államokban.

A Magyar Honvédség minden évben lehetőséget kap rá, hogy néhány kiválasztott altisztje részt vehessen az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának őrmesteri tanfolyamán (sergeant school). Idén – mások mellett – az MH BHD katonája,  volt az egyik szerencsés. Török Mihály törzsőrmester a közelmúltban tért haza az Egyesült Államokból.

received_1139361129743126.jpg
Az öthetes elméleti tanfolyam helyszíne az észak-karolinai Camp Lejeune volt, amely a tengerészgyalogság egyik legfontosabb bázisa, itt található a Marine Corps University. Török törzsőrmester elmondta: a képzés tematikájának középpontjában a vezetői képességek fejlesztése állt, a hangsúly a problémamegoldáson, a beosztottakkal való kommunikáción és együttműködésen volt. Az oktatás nagyobb része elmélet, azonban a résztvevőknek a gyakorlatban is fel kellett dolgozniuk a hallottakat és korábbi személyes tapasztalataikat is.

A tanfolyam során fejlesztették az előadói képességeket is: a résztvevőnek egy szabadon választott témájú prezentációt kellett tartaniuk. A lehetőséget kihasználva Török Mihály törzsőrmester Magyarországot és a magyar kultúrát mutatta be társainak.

365a9341.jpg

A kurzus elvégzéséhez elengedhetetlen volt a megfelelő nyelvi felkészültség. A törzsőrmester kiemelte: a tanfolyam ideje alatt gyakran az átlagember számára ismeretlen szavakat kellett használniuk. Ráadásul az akcentusok időnként komoly kihívás elé állították még az angol nyelvből felkészült résztvevőket is.

A tananyag az amerikai tapasztalatokra és katonai hagyományokra épült, mindez azonban nem jelentett problémát a külföldi résztvevőknek. Egy másfajta gondolkodás- és szemléletmód megismerése és megértése segített a személyes- és szakmai fejlődésben – mondta a törzsőrmeser.

received_257014312114511_60c8.jpg

Az elméleti tanfolyam – melyet az amerikai haderő valamennyi őrmesterének el kell végeznie – kiegészíthető egy második, 7 hetes modullal is, mely azonban már sokkal inkább a fizikai állóképességet fejleszti, az elméleti alapozást követően. Idén – a járványügyi helyzet miatt – ezt a modult nem tartották meg.

Kövessen minket a közösségi médiában is

Facebook

Instagram
Legfrissebb tartalom
Galériák
Esküt tettek
2021. január 14. 15:27 (9 db kép)
Határszolgálat újévkor is
2021. január 02. 15:26 (9 db kép)
A Szent László Kórháznál segítettünk
2020. december 23. 08:04 (9 db kép)
Szurmay Sándor 160. születésnapjára
2020. december 19. 09:24 (9 db kép)
Szervezeti egységek
Partnerek